Saznavši da smo jedni od dobitnika nagrade Evropskog dnevnika i da nam sleduje putovanje po Evropi radosno smo iščekivali taj dan. Prolazile su nedelje, zatim dani… putovanje je bilo sve bliže.

I eto ga, konačno je osvanuo i taj dan, čuveni 9. maj. Ushićeno smo stajali ispred autobusa iščekivajući polazak.

Posetili smo tri veličanstvena grada. U Ljubljani nas je ugostila zamenica gradonačelnika, koja nam je otvorila vidike o ekološkoj svesti po uzoru na njenu državu. Priča zamenice gradonačelnika zajedno sa pričom lokalnog vodiča proširila nam je znanja o tamošnjem gradu. Beč kao grad nas je u potpunosti oborio sa nogu, pre svega zbog svoje arhitekture i fascinantne istorije kroz koju nas je vodič Antonija nesvakidašnje vodila. Dvorac Šenbrun je na nas ostavio veliki utisak.

Prolazeći kroz prostorije dvorca upoznavali smo se sa životom Marije Terezije i njene porodice. Autentični predmeti i enterijer doprineli su izoštravanju slike o tadašnjem dobu. Zbog toga što smo učenici prirodno-matematičkog smera u gimnaziji, takođe veliki utisak na nas je ostavio i Prirodnjački muzej u Beču, koji nam je pomogao u opredeljivanju za dalje školovanje.

Jako nam se dopalo što je svaki obrok bio na različitom mestu, što nam je omogućilo da okusimo hranu raznih kuhinja. Verujemo da će nam to iskustvo itekako koristiti ukoliko se odlučimo da privatno posetimo neku od ovih destinacija.

Pored nabrojanih koristi putovanja, ono što se posebno ističe jeste druženje. Kako su dani putovanja odmicali, tako smo upoznavali sve više ljudi iz raznih delova Srbije sa drugačijim pogledima na svet. Trudićemo se da ta prijateljstva održavamo kroz život, jer su za nas veoma bitna.

Drago nam je što smo posetili neka mesta koja kao obični turisti nikada ne bismo posetili, kao što su Centralno-evropski univerzitet u Budimpešti i ORF- Austrijska nacionalna televizija i radio.

Nagrađeni učenici gimnazije “Patrijarh Pavle”: Jovan Lekić, Miroslavka Malinić, Aleksandra Stojanović