Osećanja su velika i prava onda kada nemamo dovoljan broj reči da ih opišemo. Takvo osećanje imam kada se upoznajem sa nekim novim gradom. Svaki od njih ima neku posebnu energiju koju stvaraju ulice, arhitektura, jezik, ali i ljudi. Jer šta je grad nego ljudi koji u njemu žive. 
Nemoguće je ući u Sloveniju a ne primetiti zelenilo. Velike zelene površine, među koje kao da je umetnut jedan grad, Ljubljana. Možda naziv Ljubljana ne potiče od reči ljubljen, kao što se čini, ali ja sam sigurna da njeni građani istinski ljube i vole njene lepote.

Miran, ljubazan, i prijatan građanin Ljubljane, prići će vam na mostu sa “ključićima ljubavi”, ako vas vidi  sa kartom Ljubljane i ponuditi vam pomoć.

Obilazak Gradske kuće, i vođena tura po Ljubljani, bila je upotpunjena zanimljivim pričama našeg vodiča Urbana (čije prezime na slovenačkom znači šuma, da dobro mislite Urban Šumar:). Hiša eksperimentov je mesto idealno za one koje uživaju u eksperimentima i prirodnim naukama. Sigurna sam da je na ovom putovanju svako od članova naše grupe, kojih je bilo iz svih krajeva Srbije, pronašao nešto baš za sebe.

Na mene lično, najbolji utisak je sve ukupno ostavila topla i prijateljska atmosfera. Osećali smo se dobrodošlim u svakom momentu našeg boravka u Ljubljani.
Jedino ako posetite Ljubljanu, ili osvojite nagradu na konkursu EU dnevnika, moći ćete da doživite ono što sam ja pokušala ovde rečima da objasnim. Jer Ljubljanu čine njeni stanovnici, a doživljaje stvarate sa ljudima sa kojima ste na putovanju bili!

Anastasija Grk, članica nagrađenog tima iz gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, Novi Sad