Našem putovanju prethodila je ceremonija u EU info centru u Beogradu gde smo imali priliku da primimo diplome za nagrađeni rad od strane Nj.E. Sema Fabricija, ambasadora i šefa Delegacije Evropske Unije u Srbiji i da se slikamo sa njim. S obzirom da je ambasador poreklom iz Italije, ideja je bila da mu se zahvalimo na italijanskom. Nakon uručivanja svih nagrada, srednjoškolci su postavljali pitanja ambasadoru o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, ekološkim temama i mobilnosti mladih, a on je strpljivo odgovarao.

Sutradan ujutru smo krenuli na željno očekivano putovanje, koje je do najsitnijeg detalja bilo isplanirano i ispunjeno različitim aktivnostima. Prva destinacija bila je Budimpešta, zatim Prag i na kraju Beč.

Ono što nam se veoma dopalo u Budimpešti, Pragu i Beču jesu arhitektura i način na koji su ulice, ali i sami gradovi uređeni. Imali smo osećaj kao da grad oko nas živi i diše. U različitim restoranima smo isprobali specijalitete karakteristične za zemlju u kojoj smo se nalazili, a najviše nam se dopala hrana u Austriji. U Budimpešti, kao i u ostala dva grada imali smo organizovan obilazak, što je nama bilo posebno zanimljivo jer smo tako dobili priliku da obiđemo mnoge znamenitosti koje taj grad ima da ponudi. U Budimpešti je to bio trg Heroja, zgrada Parlamenta, vidikovac Ribarska tvrđava sa koje se pruža predivan pogled na grad, Vaci ulica, Lančani most i mnoge druge. Pre nego što smo krenuli u obilazak grada, posetili smo NVO United for Intercultural Action, organizaciju koja se bori protiv rasizma, nacionalizma, fašizma i povezuje sve organizacije koje se bave tom tematikom. Sutradan smo se uputili u Regionalni centar za životnu sredinu u Sent Andreji, čiji tim je sa nama podelio informacije o projektima na kojima su radili i zajedno sa nama igrali su igru u kojoj je trebalo da odredimo najbolje moguće rešenje za očuvanje životne sredine vezano za zadati problem. Međutim, u Budimpešti smo najviše uživali u plovidbi Dunavom koja je usledila predveče, pa smo uz zalazak sunca i večerali i imali priliku da grad sagledamo na potpuno drugačiji način. Inače, bili smo smešteni u hotelu na jezeru Balaton pa smo upoznali i taj deo Mađarske, koji Mađari nazivaju svojim morem.

Po dolasku u Prag otišli smo u Escape Room, gde smo u virtuelnoj realnosti putovali u svemir i pokušali da spasimo svemirsku stanicu, što je bilo nezaboravno iskustvo. Sutradan smo obišli Tehnički muzej, podeljen na sekcije koji u svom posedu čuva zbirke kućne tehnologije, transportnih sredstava, laboratorijske opreme, astronomske opreme, arhitektonskih maketa napravljenih od različitih materijala, kao i mnoge druge eksponate koji krase vitrine i prostorije ovog muzeja. Nakon ove posete, uputili smo se do Klementium biblioteke, koja čuva spise i knjige još iz 15. veka i nikada nije bila napadana i paljena od strane neprijatelja. Sa  tornja biblioteke koji je visok nešto više od 50 metara pruža se neverovatan pogled na grad i tada smo shvatili da se Prag opravdano zove grad hiljadu tornjeva. Čim smo krenuli u obilazak grada, Prag nas je zaintrigirao, prvenstveno zbog načina na koji je ceo grad izgrađen, sa svojim uskim ulicama, ne može se obilaziti autobusom, stoga se mora pešačiti kamenitim sokacima. To nam je dalo priliku da bolje osmotrimo izgled celog grada, ali i da pažljivije saslušamo priču o njegovom postanku. Karlov most nas nije ostavio ravnodušnima posle priče vodiča o Karlu IV i mestu sa koga je Sveti Jan Nepomuk bačen sa mosta i kako se sada na tom mestu nalazi mali zlatni krst pored koga se može zamisliti želja, i ako ona nije materijalne prirode, ostvariće se. Na kraju, kao šlag na torti, usledio je odlazak u Kino Lucerna, gde smo gledali jedinstven performans Praškog filmskog orkestra koji je izveo dobro poznate kompozicije iz naših omiljenih filmova. Jedna od kompozicija bila je i The Phantom of the Opera koja nas je ostavila bez daha.

Naše putovanje završilo se odlaskom u Beč. Pružena nam je prilika da posetimo Austrijsku nacionalnu televiziju ORF i da iz drugog ugla iza kamere sagledamo kako nastaju TV emisije, vesti i mnogi drugi sadržaji i da isprobamo specijalne efekte poput letenja, nestajanja… U obilazak turističkih atrakcija bila je uvrštena palata Šenbrun za koju slobodno možemo da kažemo da izgleda magično. Cela građevina ukrašena je zlatnim detaljima, brojnim slikama i portretima koji datiraju iz vremena vladavine Marije Terezije. U sklopu palate nalazi se i prostrano dvorište sa zoološkim vrtom. Prirodnjački muzej nas je ostavio zapanjene, jer osim izgleda u svom punom sjaju poseduje preko 25 miliona eksponata kao što su puževi, korali, školjke, fosili, ribe, ptice, cela fauna, ali i drago kamenje koji zajedno krase prostorije ove velelepne građevine. Kao poslednja stanica našeg putovanja izabran je Prater park u kome se nalazi Muzej čokolade, a koji je naš tim predložio da bude uvršten u program obilaska i želja nam je ispunjena. Tu smo se oprobali u ulozi poslastičara i svako od nas je imao priliku da napravi svoju čokoladu sa izabranim sastojcima, koju smo kasnije degustirali.

Pored svega ovoga što smo obišli, na ovom putovanju smo stekli drugove i drugarice iz cele Srbije sa kojima se nadam da ćemo ostati u kontaktu. Ovom prilikom voleli bismo da pomenemo i ljude bez kojih celo ovo putovanje ne bi bilo moguće, to su Milica, Jovana, David  i Nikola, koji su uvek bili divni prema nama, trpeli naše hirove, šalili se sa nama, uvek pazili na nas i ispunjavali naše želje u vezi sa mestima koja smo želeli da posetimo. Ovo putovanje je bilo jedno novo i prelepo iskustvo koje je ostavilo upečetljiv utisak na nas i voleli bismo da ponovo učestvujemo i Vama preporučujemo da se prijavite sledeće godine!

Nagrađeni tim iz Elektro-Saobraćajne tehničke škole Nikola Tesla, Kraljevo