Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, u okviru Evropskog dnevnika, u decembru 2017. godine raspisala je nagradni konkurs za kreativne i inovativne radove učenika srednjih škola koji se sprovodi u okviru projekta Doživi EU.

Učešće na konkursu obuhvatalo je šest kategorija: literarni radovi, likovni radovi, novinarski žanrovi, foto-reportaže ili foto-radovi, video i multimedijalne forme. Teme ovogodišnjeg konkursa su bile: aktivno građanstvo, zdrav život, prevencija nasilja, pametno učenje, održiva ekonomija i brojne druge teme povezane sa EU. Pored ovih, želeći da srednjoškolci daju poseban doprinos obeležavanju godine kulturnog nasleđa, specijalna tema za 2018. godinu bila je: GDE PROŠLOST SUSREĆE BUDUĆNOST – 2018. GODINA EVROPSKOG KULTURNOG NASLEĐA. Rok za podnošenje radova bio je 10. mart 2018. godine, do kada je pristiglo 369 radova koji ispunjavaju sve propozicije konkursa. Radove je ocenio stručni žiri, koji su činili eksperti iz oblasti novinarstva, glume, režije, slikarstva, omladinske politike i srodnih oblasti koji je utvrdio listu nagrađenih radova u svih šest kategorija.

Ukupuno je nagrađeno 20 radova i to 20 nastavnika i 48 učenika. Iz literarne i likovne kategorije po dva rada, a iz ostalih kategorija četiri prva mesta.

Veliki broj prijavljenih učenika, kao i nas, privukla je primamljiva nagrada, sedmodnevno putovanje u Evropu u više zemalja Evropske unije i obilazak gradova Budimpešte, Praga i Beča.

Gradina na Jelici

Tehnička škola iz Čačka učestvovala je u više kategorija, a rad Gradina na Jelici osvojio je prvo mesto u kategoriji multimedijalne forme. Učenici Nemanja Čulić, Milosav Šipetić, Nikola Lazović uz sugestije njihovog mentora Svetlane Džide prikazali su ideju i viziju o očuvanju jednog od najstarijih poznatih arheoloških nalazišta u Srbiji Gradina na Jelici. Rad sadrži fotografije postojećeg stanja, ilustracije ideja i novih rešenja o zaštiti baštine, kao i razloge zbog kojih to rade i zbog čega bi i drugi trebalo da se pridruže.

Povodom obeležavanja Dana Evrope, 9. maja 2018., kao prvonagrađeni su na prijemu u Muzeju savremene umetnosti imali priliku da prezentuju svoje radove premijerki Ani Brnabić i šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju. Za sve mlade talentovane ljude je veliki uspeh što su upravo njihovi radovi predstavljeni u jednoj od najznačajnijih kuća umetnosti.

Nagradno putovanje

Na nagradno putovanje su pošla deca iz sedamnaest gradova, različitih obrazovnih profila kao i uzrasta od prvog do četvrtog razreda. Celo putovanje je osmišljeno sa vrlo interesantnim sadržajima. U Budimpešti su posetili UNITED for Intercultural Action i sa predstavnikom ove organizacije imali priliku da razgovaraju o integraciji migranata, nacionalizmu, rasizmu. U Sent Andreji su posetili Regionalni centar za životnu sredinu (Regional Environmental Center – REC) i upoznali se sa Zelenim paketom i mogli da postave pitanja iz ekologije, a posle ovih ozbiljnih tema i da uživaju na talasima Dunava vozeći se brodom.

U Pragu je najjači utisak na decu ostavila igraonica virtuelne realnosti Thrill Park, ne samo zbog svog sadržaja, već organizacije druženja. Deca su podeljena u grupe gde se učesnici međusobno ne poznaju, a sama igra je zahtevala timski rad. To je bilo fantastično mesto za međusobno upoznavanje i zbližavanje. Drugog dana u Pragu su posetili jednu je od najvećih biblioteka u Evropi Klementinum, koja se nalazi u samom centru Praga i Nacionalni tehnološki muzej, sa mnoštvom eksponata od prvog fotoaparata, aparata za domaćinstvo, prvih bicikala, preko automobila pa do aviona. U večernjim satima u Kino Lucernu čekalo ih je opuštanje uz zvuke Praškog filmskog orkestra i nekih od najpoznatijih filmskih klasičnih izvedbi.

U Beču su posetili izložbu na otvorenom Zajedničko nasleđe: Lavirinti u Evropi, Medijski javni servis Austrije ORF gde su kroz vođenu turu upoznali najsavremeniju opremu i tehnologiju. Svakako, najinteresantnije bilo je upoznavanje sa radom plave sobe i efekata. Poseta palati Šenbrun je zbog velike kiše omela obilazak velikog parka, a poslednji dan boravka u Beču ostaće upamćen po poseti muzejima. U Prirodnjačkom muzeju videli su poznate eksponate – Vilendorfsku Veneru i Kamen iz Rozete, a najzanimljiviji je Muzej čokolade, gde su imali radionicu i proizvodnju raznih oblika čokolade.

Od prvog susreta, gde su svi trepereli, uzbuđeni, svečano obučeni, prošetali od hotela do EU info centra iščekujući taj važan trenutak dodela nagrada, pa do pređenih 2000 km, ostaće sećanje na ovo lepo druženje obogaćeno upoznavanjem kultura tri države, mnoštvom prijatelja i lepih uspomena.

Svetlana Džida, mentor tima Tehničke škole iz Čačka