Kreativni i talentovani učenici srednjih škola u Pirotu imaće mogućnost da se detaljnije informišu o novom izdanju nagradnog konkursa “Evropa i ja” u okviru “Evropskog dnevnika” koji je objavljen po jubilarni deseti put. Konkurs je otvoren za sve srednje škole u Srbiji do 31. januara 2020. godine.

Prezentacija „Evropskog dnevnika“ za učenike i profesore srednjih škola u Pirotu biće održana u sredu, 22. januara od 12:30h u Svečanoj sali Gimnazije Pirot. Prezentaciji mogu prisustvovati učenici i profesori svih srednjih škola.

Po propozicijama konkursa je potrebno da učenici, uz mentorsku podršku profesora, svoje radove kreiraju u nekoj od pet različitih kategorija: fotografija, dizajn, video format, strip/karikatura ili multimedijalni format. Autori najboljih 15 radova iz Srbije (po tri u svakoj kategoriji) biće nagrađeni sedmodnevnim putovanjem u tri zemlje Evropske unije – Italiju, Mađarsku i Austriju. Putovanje je planirano za maj 2020. godine.

Pravo učešća na nagradnom konkursu imaju učenici prvog, drugog i trećeg razreda svih srednjih škola u Srbiji.

Najava na Niškoj televiziji

Publikacija „Evropski dnevnik 2019/2020“, čije je ovo deseto izdanje, pokriva širok spektar informacija o Evropskoj uniji, njenim vrednostima, institucijama, a poseban deo posvećen je odnosu Srbije i EU. Publikacija je namenjena prvenstveno srednjoškolcima,  ali i profesorima i profesorkama kao pomoćno nastavno sredstvo. Neke od tema koje su obuhvaćene publikacijom jesu preduzetništvo, prava i odgovornosti, održivi razvoj, zdravlje i bezbednost kao i društvo u kojem živimo.

Nagradni konkurs „Evropski dnevnik“ za kreativne i inovativne radove po deseti put je raspisala Delegacija Evropske unije u Republici SrbijiEvropski dnevnik je objavljen uz podršku Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.