Prezentacija jubilarnog desetog izdanja „Evropskog dnevnika“ za učenike i profesore srednjih škola u Kikindi održana je u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ u Kikindi.

Istovremeno, učenicima je predstavljen i konkurs “Evropa i ja”. Poziv za radove otvoren je do 31. januara 2020. godine.  Pravo učešća na nagradnom konkursu imaju učenici prvog, drugog i trećeg razreda svih srednjih škola u Srbiji.

Predstavljanju u Kikindi prisustvovali su učenici Tehničke škole i gimnazije “Dušan Vasiljev”.

“Prezentacija je probudila interesovanje kod učenika, koji su postavljali pitanja u vezi sa temama i kategorijama konkursa. Učenike Tehničke škole najviše je zainteresovala izrada internet stranice i dizajn korica Dnevnika, dok su se gimnazijalci više interesovali za video kategoriju i teme poput prevencije nasilja i ujedinjeni u raznolikosti”, kažu iz kikindske biblioteke, koja je deo mreže EUteka.

Uz mentorsku podršku profesora, učenici svoje radove mogu kreirati u pet različitih kategorija: fotografija, dizajn, video format, strip/karikatura ili multimedijalni format.

Najboljih 15 radova (po tri u svakoj kategoriji) biće nagrađeno sedmodnevnim putovanjem u tri zemlje Evropske unije – Italiju, Mađarsku i Austriju.

Ovogodišnje teme nagradnog konkursa su teme obrađene u publikaciji „Evropski dnevnik 2019/2020“ i to: EU i Srbija, EU u tvom svakodnevnom životu, Mitovi o EU, Ljudska prava, Životna sredina i klimatske promene, Prevencija nasilja, Evropa – ujedinjeni u raznolikosti.

Detaljnije informacije o aktuelnom konkursu možete pogledati na sajtu: www.evropskidnevnik.rs