Praćeni kišom stigli smo u Ljubljanu, glavni grad Slovenije. Čak i pod ovakvim vremenskim uslovima ovaj grad je izgledao predivno. Sa puno zelenih površina, sređenih dvorišta, zgrada sa lepim fasadama jasno nam je bilo da smo ušli u grad gde njegovi meštani vode računa o njenom izgledu. Posle lepo prespavane noći i doručka u hotelu Meksiko krenuli smo u obilazak zelene prestonice Evrope. Obišli smo Gradsku kuću gde smo imali predavanje o gradu Ljubljani koji je 2016. godine osvojio nagradu Zelene prestonice Evrope. U centar grada nema motornog saobraćaja, a ljudima su za prevoz dostupni bicikli i električna vozila. Na ovaj način je u srcu grada vazduh čist i nezagađen. Voda iz fontana i česmi je čist i može da se koristi za piće, što je, kako u svetu, tako i u Evropi retkost. Dok smo šetali gradom prošli smo pored Prešernovog spomenika, najpoznatijeg slovenačkog pesnika, koji je ovaj kruti jezik pretvarao u najlepšu poeziju tog doba. Šetajući dalje videli smo Mesarski most koji je izgrađen od strane Plečnika, arhitekte iz 20. veka koji je značajno doprineo današnjem izgledu grada. Posle ručka u restoranu srpske kuhinje posetili smo muzej Hiša Eksperimentov. Fizika, hemija, kao i druge naučne discipline su kroz eksperimente i oglede su na jedinstven, ali i zabavan način dostupnije posetiocima. Moto muzeja je “Čuo sam i zaboravio; video sam i zapamtio“. Nakon slobodnog vremena krenuli smo za Beč.

Desetog maja 2017. godine smo bili malo umorni od puta iz Ljubljane, ali i uzbudjeni što smo stigli u carski Beč. Kao svetski kulturni centar i najbolji grad za život na svetu, ovaj grad je ostavio snažan utisak na nas. Po ulasku u Austriju sačekalo nas je lepo i sunčano vreme, tako da smo imali prilike da uživamo u predivnim pejzažima koje ova alpska zemlja nudi. Hotel Ibis je bio mesto u kome smo proveli dve noći. Nalazi se blizu centra i na samo 500m udaljenosti od zabavnog parka-Prater. S obzirom da smo stigli oko 22h, to veče smo proveli odmarajući se za predstojeći dan.

Sutradan smo nakon doručka, odmorni i spremni krenuli u turistički obilazak Beča. U samom centru grada smo se sastali sa našim vodičem Antonijom koja je poreklom iz Dalmacije, a u Beču živi već 18 godina.  Ona nas je na zanimljiv način upoznala sa kulturno-istorijskim znamenitostima grada, važnim ljudima i mestima u kojima su oni živeli. Obilazak smo počeli u grčkoj četvrti, gde smo videli pravoslavnu crkvu i kuću u kojoj je nekada Vuk Karadžić boravio. Nastavili smo obilazak ka najprometnijem šetalistu i katedrali svetog Stefana, obišli mesto gde se nalazi Nacionalna biblioteka i kroz prolaze došli do Hofburg palate. Sve vreme smo imali slušalice kako bismo bolje čuli vodiča.

Naše sledeće odredište tokom ovog ispunjenog dana bila je palata Šenbrun. Kao bivša letnja rezidencija kraljevske dinastije Habzburga ovo zdanje nudi  40 prostorija koje su otvorene za posetioce u kojima su smešteni lični predmeti i portreti članova porodice. Sa digitalnim vodičima koji su pričali na našem jeziku, upoznali smo život na dvoru koji se odvijao pre dva veka. Posle toga smo se prošetali prelepim vrtovima i iskoristili smo priliku za fotografisanje. Oko 15h već je bilo vreme za ručak. Ručali smo u centru grada, blizu svih većih prometnih pešačkih zona i po završetku ručka imali smo slobodno vreme od 4h, koje su neki iskoristili za razgledanje, neki na šoping, dok su se neki susreli sa svojim rodjacima i prijateljima iz Beča. Večerali smo u podrumu Gradske kuće ’’Rathausplatz’’, koji je pretvoren u zanimljiv restoran. Tu smo mogli da probamo tradicionalnu i sada vec svetski poznatu bečku šniclu. Ostatak večeri po povratku u hotel većina nas je iskoristila za odlazak zabavnog parka Prater, gde smo se vozili na visokim ringišpilima, dok su ostali kraj ovog dana koristili za odmor.

Sutradan, 12. maja, nakon doručka otišli smo u posetu Austrijskoj nacionalnoj televiziji i radiju, poznatijom kao ORF. Ovde smo se upoznali sa načinom rada i savremenom opremom ove medijske kuće, zatim sa procesom snimanja i prenošenja sadržaja na naše male ekrane. Bili smo podeljeni u dve grupe, a naši zanimljivi vodiči su nam celu ovu posetu učinili još lepšom. Imali smo priliku da se oprobamo u ’’plavoj sobi’’ za snimanje i budemo na mestima voditelja emisija, što je sigurno bio najsmešniji deo posete. Po završetku, otišli smo u obilazak Prirodnjačkog muzeja, koji sa ponosom nosi naziv jednog od najboljih muzeja na svetu sa kolekcijom od preko 20.000 eksponata, kao i najvećom riznicom minerala na svetu. Ovde smo mogli videti i Vilendorfsku Veneru, zbog cega je ovaj muzej i poznat. Sat i po kasnije, našli smo se u veoma posećenom Dunavskom tornju visokom 252m, a ručak smo imali u simpatičnom restoranu koji se nalazi na visini od 155m, odakle su pruža predivan pogled na ceo Beč. Ono što je zanimljivo je da se ceo restoran okreće polako, tako da dok ručate imate priliku da vidite Beč iz različitih uglova. Malo kasnije smo na platformi za posmatranje napravili smo brojne fotografije. Poseta Dunavskom tornju je ujedno bilo i poslednje meto koje smo obišli u Beču, s obzirom da smo u poslepodnevnim časovima krenuli za Budimpeštu.

Poslednje dane ovog putovanja proveli smo u Budimpešti. U večernjim satima 12. maja smo stigli u hotel koji se nalazio relativno blizu centra. Sutradan smo posetili Evropski centralni univerzitet koji je osnovan 1991. godine i u kome smo se upoznali sa njihovim programom, radom i uslovima studiranja. Saznali smo da je ovo univerzitet koji prihvata veliki broj internacionalnih studenata na Master i doktorske studije. Takodje, obišli smo i kampus, a u jednom moderno-tehnološki opremljenom amfiteatru nam je održano predavanje na engleskom jeziku od strane osobe iz uprave univerziteta. Nakon posete Evropskom centralnom univerzitetu, posetili smo Evropski omladinski centar gde smo prvo čuli nešto uopšteno o njemu, a pre nego sto je predavanje počelo, nadredjeni su nam dali zadatak da sami saznamo nešto o centru, tako sto smo podatke pronalazili na internetu, zidovima prostorija i uz komunikaciju sa zaposlenima. U toku predavanja na engleskom na interaktivan način smo stekli nova znanja o Savetu Evrope, evropskim omladinskim fondovima i mogućnostima da se priključimo radu centra. Nakon obilaska, otišli smo na ručak u samom centru grada, a nakon ručka imali smo slobodno vreme u ulici Vaci. Sledeće je bilo panoramsko razgledanje grada i šetnja po trgu Heroja gde smo iskoristili priliku za zajedničko fotografisanje, nakon čega smo se uputili ka Srbiji.

Kada uzmemo u obzir sve aspekte ovog putovanja, shvatamo da nemamo nikakvih zamerki i da je sve bilo jedno predivno iskustvo. Pored samih obilazaka gradova, veoma su nam značajne i posete institucijama i predavanja koja su ovo putovanje učinili studijskim putovanjem u pravom smislu te reči. Mnogo nam je drago što smo upoznali veliki broj vršnjaka, drugara, iz cele Srbije. Veoma smo zahvalni Delegaciji EU u Srbiji i EU info centru na ovoj pruženoj prilici da se upoznamo sa Evropom i evropskim turističkim centrima iz malo drugačijeg ugla, kao i da razmotrimo mogućnosti omladinskog aktivizma i daljeg školovanja. Ono što će nam uvek ostati u sećanju su predivni gradovi i njihova istorija, druženje iz autobusa i svakako jedna prijatna i opuštena atmosfera koja nas je pratila tokom šest dana ovih zabavnih putešestvija.

Autori: učenici Andrea, Milica, Nikola i profesor Vladimir, nagrađeni tim iz Prehrambeno ugostiteljske škole u Čačku