Clean water and clean rivers are necessary for all of us, and the most important message is from the opening of the photo exhibition “Nišava – sustainable future of the river”, which was set up in the Park on July 7 on the Niš quay. On twenty exhibition panels, this exhibition brings the story of the city’s life, its inhabitants and Nišava throughout history and today. A special segment of the exhibition refers to the future and the importance of constructing a wastewater treatment plant in Niš with a sewage system. Serbia, the EU and Sweden will implement this investment together.

Sweden supports the Government of Serbia and the City of Niš with 1.3 million euros to prepare documentation for the plant within the project “Support to the development of infrastructure in the field of environmental protection” – PEID.

During the opening of the exhibition in Niš, Jan Lundin, the Ambassador of Sweden, pointed out that the knowledge and experience that all participants gather during this project will spread throughout Serbia.

“This is a typical example of European integration. It’s not just political rhetoric, things are progressing and this project is proof. We are trying to use your experts to explain the importance of Nišava, in the context of sustainable development of Nis, but not only of this city, because the water from here will flow into the Black Sea. We do not want the water to be dirty anywhere “, says Ambassador Lundin and reminds that the European Union cannot be well if the neighbours are not well, and that is why we must cooperate.

Lundin ističe da svi rade u tom duhu da će Srbija postati članica EU, a da u međuvremenu, dok se radi na tom članstvu, mnogo pozitivnih stvari se dešava, poput projekta za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu.

Većina neprečišćenih komunalnih i industrijskih otpadnih voda direktno se ispušta u reku Nišavu i prirodne vodotokove, što predstavlja jedan od ključnih faktora zagađenja životne sredine. Izložba upravo skreće pažnju na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo.

Izložba tako ističe uzajamni uticaj ljudske aktivnosti i reke Nišave, što se odražava ne samo na kvalitet javnog zdravlja, hrane i života stanovnika grada Niša, već i čitavog crnomorskog sliva kuda Nišava otiče.

O izazovima zaštite životne sredine u Srbiji, pre svega u oblasti voda, na otvaranju izložbe je govorila Sandra Dokić, pomoćnica ministra u Ministarstvu zaštite životne sredine:

„Srbija je trasirala svoj put ka Evropskoj uniji i to je ono čemu stremimo. Da bismo uspeli da dostignemo standarde koji se od nas očekuju i definisani su u poglavlju 27, treba mnogo toga da uradimo. Taj put nije jednostavan, ali mi nismo sami. Imamo patnere iz Švedske koji nam duži niz godina pomažu da postignemo rezultate ne samo prema Evropskoj uniji već i prema nama samima. Ovo je projekat koji je značajan za Niš, za Republiku Srbiju, za EU, za sve nas iz razloga što je svima potrebna zdrava i čista životna sredina i svi moramo da se bavimo time“ istakla je Sandra Dokić i dodala da je najvažnije da znamo da sve to što radimo ne činimo zato da bismo pristupili EU nego što je nama važno.

Izložba „Nišava – održiva budućnost reke” deo je „EU zelene nedelje” koja se ove godine obeležava od 29. maja do 4. juna širom Evrope sa istim ciljem – postizanja “nultog zagađenja” i očuvanja životne sredine.

Antoan Avinjon iz Delegacije EU u Srbiji podsetio je da projekat prečišćavanja otpadnih izuzetno važan za EU i da će ovo biti najveće postrojenje koje ćemo izgraditi zajedno. Avinjon je prokomentarisao i izložbu, koja je zvanično otvorena.

„Vidim da je na izložbi prikazano mnogo mostova i to je važno jer je bolje da gradimo mostove nego zidove. To je upravo i u duhu pristupanja EU, gradimo mostove koji spajaju opštine, ministarstva, EU, države članice, kako bismo realizovali projekte, kao u ovom slučaju koji će omogućiti da Nišava bude čistija“ dodao je Avinjon.

EU će u značajnoj meri učestvovati u finansiranju izgradnje samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u realizaciji projekta aktivno učestvuju Grad Niš i Vlada Republike Srbije.

Adriana Anastastov, gradska većnica Grada Niša zahvalila se svima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji ove izložbe.

„Saradnja na promovisanju projekata koji su od izuzetno velike važnosti i za Grad Niš i Republiku Srbiju je preko potrebna. Nadam se da ćemo na ovaj način nastaviti da prezentujemo sve ove vredne projekte, kao što je konkretno projekat otpadnih voda“ navodi Anastasov.

Novim postrojenjem za tretman otpadnih voda smanjiće se zagađenje, unaprediti kvаlitеt pоvršinskih i pоdzеmnih vоdа, pоbоlјšаti stanje sеоskih i gradskih kanalizacionih mreža, što će sve pozitivno delovati na zdravlje ljudi, biljni i životinjski svet, kao i na razvoj rekreativnog i profesionalnog sporta na rekama. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom jedna je od najvećih zelenih investicija u Srbiji.

Upravo o značaju novog postrojenja govorio je Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj iz Niša, koja je uključena u realizaciju projekta, ističući da će ovim projektom biti rešen višedecenisjki problem koji Niš ima.

„Pored izgradnje postrojenja završićemo sve nedostajuće kolektore u Nišu. Reč je zaista najvrednijem infrastrukturnom projektu u Republici Srbiji u domenu zaštite životne sredine, sa više od 60 miliona evra, a finansiranje je obezbeđeno iz IPA fonda“ kaže Radivojević i podseća da je zaštita životne sredine imperativ za sve.

Izložba na otvorenom „Nišava – održiva budućnost reke“ biće postavljena sve do 20. juna.