Ambasador

Biografija

MichaelDavenportMajkl Devenport predao je 19. januara 2013. godine svoje akreditive Predsedniku Republike Srbije.

Pre ovog imenovanja, Devenport je bio Ambasador Velike Britanije u Srbiji od januara 2011. godine.

Pre dolaska u Srbiju, Devenport je bio direktor Direktorata za Rusiju, Centralnu Aziju i Južni Kavkaz u Ministarstvu spoljnih poslova u Londonu. U periodu između 2007. i 2010. savetovao je tadašnje ministre inostranih poslova o odnosima Velike Britanije sa Rusijom i širim regionom, a bio je zadužen i za mrežu od dvanaest diplomatskih predstavništava.

Njegova prva misija u inostranstvu u svojstvu britanskog diplomate bila je u Poljskoj 1990. godine, gde je bio zadužen za osnivanje prvog Know-How Fonda, koji je, nakon pada komunizma, pružio podršku Poljskoj tokom rane faze političkih i ekonomskih reformi. Sredinom devedesetih, Majkl je predvodio Odeljenje za mirovne misije UN u Ministarstvu spoljnih poslova, nakon čega je naučio ruski da bi 1996. godine otišao u ambasadu u Moskvu na poziciju prvog sekretara. 2000. godine Majkl se vratio u Poljsku kao trgovinski savetnik i generalni konzul pred samo pridruženje te zemlje Evropskoj uniji, a 2004. godine je imenovan na poziciju zamenika ambasadora u Kairu.

Majkl je završio osnovne studije francuskog i nemačkog jezika i književnosti na Univerzitetu Kembridž, nakon čega je predavao engleski na Univerzitetu u Gracu u Austriji. Potom je završio studije prava u Londonu i postao pravni zastupnik pred Vrhovnim sudom 1988. godine, nakon što je prošao staž u londonskoj advokatskoj kući Macfarlanes.

Majkl i njegova supruga, dr Lavinija Devenport, imaju troje dece. Majkl je pasionirani teniser. Srpski je počeo da uči još na Univerzitetu u Gracu 1982. godine, tako da sada nastavlja sa izučavanjem srpskog jezika.