Benefiti trgovine Srbije i EU

Srbija je značajno profitirala od trgovinske i ekonomske integracije sa EU. EU je tradicionalno ključni trgovinski partner Srbije koji čini više od 61% ukupne robne razmene Srbije 2020. godine, sa sličnim procentima koji se nastavljaju godinama. Vrednost srpskog izvoza u EU skoro se učetvorostručila sa skoro 3,2 milijarde evra u 2009. na preko 11 milijardi evra u 2020. godini!

Izvoz Srbije u EU raste brže od uvoza iz EU. Pokrivenost uvoza izvozom sa srpske strane u odnosu na EU se poboljšala; sa 48% u 2009. na preko 82% u 2020. (82% uvoza iz EU pokriveno je srpskim izvozom u EU).

Pojedine zemlje članice EU tradicionalno su na vrhu liste najvažnijih trgovinskih partnera Srbije u oblasti robe, posebno Nemačka, Italija i Mađarska, ali i Rumunija kao važna izvozna destinacija za srpsku robu. Srbija je izvezla skoro 13% ukupnog izvoza samo u Nemačku i još 8,4% u Italiju 2020. Na strani uvoza, Srbija je uvezla više od 13% ukupnog uvoza iz Nemačke i još 8,4% iz Italije 2020. godine.

Što se tiče trgovine poljoprivrednim proizvodima, Srbija ima višak u odnosu na EU. Ovaj suficit na srpskoj strani dostigao je vrhunac 2020. godine na više od 524 miliona evra.

Tržište EU predstavlja najvažnije izvozno odredište srpskih poljoprivrednih proizvoda jer se više od polovine srpskog poljoprivrednog izvoza isporučuje u EU. U 2020. godini srpski poljoprivredni izvoz u EU činio je 52% ukupnog poljoprivrednog izvoza Srbije. Izvoz poljoprivrede Srbije u EU skoro se utrostručio u protekloj deceniji, sa 640 miliona evra u 2009. na preko 1,8 milijardi evra u 2020. U isto vreme, srpski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU u stalnom je porastu tokom prethodne decenije sa 440 miliona evra u 2009. na preko 1,3 milijarde evra u 2020.

Investicione koristi za Srbiju

Strane direktne investicije (SDI) koje dolaze iz EU činile su skoro 68% ukupnih SDI koje su dolazile u Srbiju tokom jedanaest godina, od 2010. do 2020. Ovaj trend se stalno nastavio i u 2020. godini, pri čemu su strane direktne investicije u EU činile 68% ukupnih SDI. U apsolutnim iznosima, SDI iz zemalja EU dostigle su 17,5 milijardi EUR u proteklih jedanaest godina.

Kompanije iz EU su bili vodeći investitori u Srbiji tokom prethodne decenije. Ove kompanije su unele efikasnost, modernu tehnologiju i znanje u srpsku privredu, obezbedivši posao velikom broju ljudi. Ovo je zauzvrat značajno povećalo produktivnost i konkurentnost srpske privrede, povećavajući njen izvozni potencijal, povećavajući budžetske prihode i generišući privredni rast. Na kraju, otvaranje srpskog tržišta kompanijama iz EU dovelo je do različitih izbora i nižih cena za potrošače.