Evropska nedelja sporta 2020

#Budiaktivan – ne samo tokom nedelje, već tokom cele godine! #BeActive

Šest godina Evropska nedelja sporta pomaže u borbi protiv kriye neaktivnosti ohrabrujući Evropljane da prihvate zdrav i aktivan životni stil. Pokrenuta 2015. godine, Evropska nedelja sporta nastala je kao odgovor na pogoršanje krize neaktivnosti.

Iako sport i fizička aktivnost značajno doprinose dobrobiti evropskih građana, nivo fizičke aktivnosti trenutno stagnira, pa čak i opada u nekim zemljama. Zbog toga postoji Evropska nedelja sporta – kako bi se podigla svest koliko je aktivan životni stil važan za sve. Bez obzira ko smo i šta radimo, čak i neznatno povećanje redovne telesne aktivnosti može imati dubok pozitivan uticaj na naše dugoročno zdravlje. Nedelja je osmišljena tako da ljudima širom sveta pruži odskočnu dasku da budu aktivni!

Izazovne okolnosti 2020. učinile su sedmicu potrebnijom nego ikad ranije. Ranije ove godine, Evropska komisija je odgovorila razvijanjem kampanje #BeActiveAtHome. #BeActiveAtHome promoviše ideje i resurse za vežbanje i fizičku aktivnost tokom događaja bez presedana 2020. godine. Stoga ciljamo na kampanju #BeActive za 2020. godinu kako bismo dosegli više ljudi nego ikad. Možete se pridružiti učešćem na hiljadama događaja širom Evrope!

Obeležavanje u Srbiji

Srbija učestvuje sa više od 20 događaja u 16 gradova i opština u kojima će preko 51,000 učesnika promovisati zdrave životne stilove. Nacionalni koordinatori kampanje ENS2020 u Srbiji su Olimpijski komitet Srbije (OKS) i Ministarstvo omladine i sporta, uz podršku Evropske unije.

Više detalja na http://evropskanedeljasporta.rs/

Onlajn fitnes izazovi – #BeActiveAtHome na Instagram profilu EU u Srbiji, 23-30. septembar

Pridružite nam se na @eusrbija—Vežbajte sa Unjom Green @unja_green, Anom Popović @ananana_14, Djurom Fiskulturom @djurafiskultura i osvojite vrlo vredne nagrade – Vaučere za kupovinu sportske opreme! Svakog drugog dana, oni će vam zadavati izazove. Uradite ono što traže od vas, postavite na svoj nalog, prikupite lajkove i možda baš vi budete u krugu pobednika. Nagrade se preuzimaju lično u Beogradu.

https://www.instagram.com/p/CFmAHQ7JEur/?utm_source=ig_web_copy_link

U danima kada ne bude izazova, na Instagram profilu EU u Srbiji moći ćete da vidite vežbe koje će vam pomoći da ostanete u formi.

„Trčim za školu“ – 26. septembar-15. novembar

Obuj patike, skini aplikaciju TreninGO i priključi se izazovu „Trčim za školu” da školama u Srbiji pomogneš da dobiju sportsku opremu i rekvizite za časove fizičkog vaspitanja. Delegacija EU u Srbiji će trima školama sa najvećim brojem kilometara uručiti novčane nagrade: 1. nagrada: 300.000 RSD; 2. nagrada: 200.000 RSD; 3. nagrada: 100.000 RSD

Podrška EU sportu U Srbiji, 23-30. septembar

Pročitajte seriju uspešnih priča o podršci EU sportu i sportskoj infrastrukturi na www.europa.rs, www.euinfo.rs, kao i na Fejsbuk stranici EU u Srbiji.

BEACTIVE Noć i BEACTIVE Noćna trka, 26. septembar, park Tašmajdan, Beograd

Zajedno sa Olimpijskom komitetom Srbije, Delegacija EU će podržati događaje “BeActive Night“ (18.00-24.00) i “BeActive Night Run” (20.00).

Humanitarna nagrada — Zajedno sa našom košarkaškom reprezentacijom u kolicima do Atine!

Ukoliko učesnici izazova „Trčim za školu” ukupno istrče bar 1.094 kilometara (udaljenost između Beograda i Atine), Savezu košarkaša u kolicima Srbije će biti uručena sportska kolica za Evropsko prvenstvo u košarci u kolicima koje će biti održano u Atini kao i pripreme za Paraolimpijske igre u Tokiju.

Završni događaj

Evropska nedelja sporta završiće se svečanom dodelom nagrada na Adi i tokom nje će biti proglašeni pobednici nedeljnog izazova. Ambasador Sem Fabrizi, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine i sporta, kao i Mladen Pajević, generalni sekretar Saveza košarkaša u kolicima Srbije uručiće nagrade najboljima.