Srbija da nastavi reforme i normalizaciju odnosa sa Prištinom: Ketrin Ešton

0

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je tokom posete Beogradu da nova srpska Vlada i Parlament treba da nastave sa sprovođenjem reformi koje su ključne za dalju integraciju Srbije u EU, kao i sa primenom sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

“Divno je videti Srbiju na putu pridruživanja Evropskoj uniji. Snaga i posvećenost tom putu svakoga koga sam srela, ne samo u vladi već i van nje, to je ono što garantuje uspeh, nadam se u dogledno vreme”, rekla je Ešton nakon sastanka sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i njegovim zamenikom i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

“Zadovoljna sam što Srbija čini prve korake na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. To nije lak proces, što će vam reći svaka zemlja koja ga je već prošla. Ali to je put koji ni jedna od njih nikada neće zažaliti”, rekla je Ešton.

Visoka predstavnica sastala se i sa predsednicom Parlamenta Majom Gojković, a obratila se i novoizabranim poslanicima u Skupštini Srbije, rekavši da je “”Srbija morala da prevaziđe mnogobrojne prepeke kako bi se našla na sigurnom putu ka članstvu u EU“..

“Ova vlada i ovaj saziv parlamenta će u narednim mesecima i godinama morati da sprovedu reforme koje su neophodne u Srbiji. Te reforme će biti od ključnog značaja za obezbeđivanje prosperiteta zemlje kao i za njen napredak ka Evropskoj uniji“, rekla je Ešton.

Ona je naglasila da je “jedan od ključnih faktora u procesu pridruživanja takođe i sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom, koja će biti izgrađena na temelju sporazuma postignutog prošlog aprila“.

Ešton je ponovila da Evropska unija “podržava Srbiju, stoji uz nju i želi joj dobrodošlicu u evropsku porodicu“.

Osim što je zemlja kandidat za člansto u EU, Srbija je i važan politički partner, rekla je Ešton, dodajući da se od Srbije očekuje da “igra još važniju ulogu u negovanju inkluzivnih i efikasnih regionalnih odnosa“.

“Vi, na primer, možete dati važan doprinos u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izađe iz aktuelne političke krize“, poručila je Ešton.

Govoreći o procesu pridruživanja, Ešton je istakla značaj usmeravanja na vrednosti i principe na kojima je izgrađena EU, uključujući poštovanje osnovnih prava i slobodu govora.

“Vladavina prava je u samom središtu procesa pridruživanja. Napredak na ovom polju određuje brzinu čitavog procesa. Vladavina prava obezbeđuje potpuno poštovanje fundamentalnih vrednosti i predstavlja temelj izgradnje istinski demokratskog društva“, rekla je Ešton poslanicima Narodne skupštine.

Veliku pažnju treba obratiti na ekonomsko upravljanje, kao i konkurentnost i rastu privred, kako bi se osigurao održivi oporavak, rekla je visoka predstavnica.

“Osim toga, ove ekonomske reforme treba da pomognu Srbiji da ispuni ekonomske kriterijume koje podrazumeva pridruživanje, da se približi privredi EU, ali i da kreira nova radna mesta i bolje socijalne uslove za sve delove stanovništva“, poručila je Ešton.

Cela izjava Ketrin Ešton nakon sastanka sa premijerom Vučićem (na engleskom).

Integralni govor Visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Skupštini Srbije (na engleskom).

Podeli

Comments are closed.