Vučić i Fabrici o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i evrointegracijama

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem, izrazio očekivanje da će EU uložiti dodatne napore kako bi Prištinu navela da povuče jednostrane poteze kojim dovodi u opasnost mir i stabilnost u regionu i ukazao da postoji potreba za trajnim dogovorom.

„Postoji potreba za trajnim dogovorom. Mi smo spremni da sa Prištinom nastavimo razgovore kada budu ukinute takse,“ istakao je Vučić i dodao da je Beograd spreman za pronalaženje kompromisnog rešenja, naglasivši da nema alternative dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je zahvalio na podršci koju EU pruža Srbiji i istakao da je Unija najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojom Srbija ostvaruje oko 67 odsto robne razmene, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

On je rekao da Srbija mora da nastavi svoj evropski put i da je veoma važna dalja podrška Unije u jačanju, usvajanju I primeni reformi, zarad boljitka građana.

„Nastavićemo da radimo intenzivno na ispunjavanju evropske agende, sa ciljem otvaranja novih poglavlja i bržeg napretka na putu ka članstvu u EU“, istakao je Vučić.

„Delegacija Evropske unije će nastaviti da podržava proces evropskih integracija“, rekao je ambasador Fabrici i podvukao da će EU nastaviti da posreduje u dijalogu u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda I Prištine.

Vučić i Fabrici su razmotrili proces usklađivanja zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije, i saglasili se da je potreban energičniji rad u oblasti vladavine prava.

Razgovarali su i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i slobodi medija, navodi se u saopštenjupres službe predsednika Vučića.

Podeli

Comments are closed.