“Statistički podaci su dragocen kapital, jer su tačni, relevantni i ažurni – stoga se mogu koristiti za proces donošenja odluka zasnovan na dokazima”, smatra Martin Klauke, šef II sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Klauke je danas, uručio ključeve 18 vozila direktoru  Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladinu Kovačeviću, , koje je velikim delom finansirala Evropska unija. U pitanju su automobile marke “škoda”, ukupne vrednosti 180.000 evra, što je deo šire saradnje EU i Republičkog zavoda za statistiku, od gotovo 30 miliona evra. Udeo sredstava Evrospke unije iznosi 20 miliona evra.

“U ime Delegacije EU i svoje ime zadovoljstvo mi je da mogu da uručim 18 vozila, koja će  olakšati sprovođenje popisa stanovništva  naredne godine. Oko 20.000 ljudi će biti uključeno u popis, što je veoma zahtevno, ali vaša kancelarija ima velikog iskustva u primeni ovakvih aktivnosti”, izjavio je Martin Klauke tokom uručenja vozila, ispred zgrade RZS u Beogradu.

Važno je znati da su popisi stanovništva i poljoprivrede najveće akcije koje podržava EU u okviru nacionalnog programa, a gde EU doprinosi sa 20 miliona evra.

“Želim da se zahvalim Evropskoj uniji u Delegaciji EU u Srbiji, pogotovo gospodinu Martinu Klaukeu, koji nas je posetio, na donaciji 18 vozila, čije je vrednost 180.000 evra. Do sada smo koristili automobile koje je takođe donirala EU, odnosno Evropska agencija za rekonstrukciju, izjavio je direktor RZS. On je podsetio da je razvoj statistike u Srbiji veliki projekat, koji se sprovodi uz pomoć EU.

“Ceo program iznosi 29.750.000 evra, od čega je EU donirala 20 miliona. Moram da naglasim da dobijamo pomoć od EU kontinuirano. Ne bismo mogli da zamislimo razvoj informacionog sistema bez pomoći EU. Nadam se da ćemo nastaviti ovu saradnju, koja je veoma plodna za nas i mi to uvek ističemo”, zaključio je Miladin Kovačević.

U okviru statističke saradnje sa zemljama kandidatima, Evrostat dva puta godišnje prikuplja podatke iz više statističkih oblasti koji se objavljuju u statističkom aneksu Evropske komisije, Godišnji paket proširenja.

Zavod ima obavezu da redovno dostavlja podatake Evrostatu putem EDAMIS aplikacije. Kontrola slanja podataka vrši se preko odgovornih osoba iz statističkih odeljenja.

Više o podršci koju je Evropska unija poslednjih decenija pružila Republičkom zavodu za statistiku, pogledajte na ovom linku.