Na inicijativu Saveta Evrope, Evropski dan jezika se proslavlja 26. septembra svake godine od 2001. – u saradnji sa Evropskom komisijom. Jedna od glavnih poruka Evropskog dana jezika jeste da je znanje jezika pravo i potreba svih ljudi.

Proslavi Evropskog dana jezika i ove godine priključile su se brojne škole, među njima i niška gimnazija „Svetozar Marković“, koja kroz rad u dva bilingualna i jednom internacionalnom odeljenju neguje jezičku raznolikost kao način za postizanje većeg kvaliteta obrazovanja i višeg stepena međukulturološkog razumevanja. Na ovaj način, učenici dobijaju ne samo obrazovanje koje im otvara vrata za dalje školovanje u inostranstvu već i umeće razumevanja i prihvatanja različitosti.

Profesorica engleskog jezika u ovoj školi, Aleksandra Kitanović podseća da „koliko jezika znaš, toliko vrediš“ .

„Jezici spajaju različitosti, otkrivaju nam kulture, mladima omogućavaju da razvijaju prijateljstva i saradnju. Pomoću jezika moguće je prevazići i premostiti brojne prepreke u životu i imati lepa životna iskustva“, smatra ona.

Ona naglašava da je naročito važno da su učenici gimnazije „Svetozar Marković“ svesni značaja učenja stranih jezika: „U našoj gimnaziji imamo dva bilingualna odeljenja, na engleskom i francuskom, a imamo i internacionalno odlejenje gde učenici slušaju, uče i polažu predmete na engleskom jeziku“. Ovakav pristup doprinosi promovisanju jezičkog i kulturnog bogatstva Evrope, koje treba očuvati i negovati. Ova škola je na Evropski dan jezika organizovala niz aktivnosti kako bi kroz igru i proveru znajnja učenicima približila raznovrsnost evropske kulture.

Pored kvizova, mozgalica i pitalica, učenici su rešavali asocijacije i rebuse na nekoliko evropskih jezika. Takođe, imali su priliku da pogađaju evropske zemlje i gradove posredstvom slovnih i jezičkih oznaka koje se nalaze na fotografijama koje ne predstvaljaju najreprezentativnije i najpoznatije asocijacije za tu zemlju ili grad. Đaci su, takođe, priredili manju izložbu šala i zanimljivih dosetki na engleskom, italijanskom, francuskom i nemačkom jeziku i na taj način pokazali da njihovo znanje ovih jezika prevazilazi školske i obrazovne okvire i zahteve, te da je duboko prožeto kulturom i životom ovih jezika i naroda koji njima govore.

Bila je ovo sjajna prilika da se podsetimo da je raznovrsnost jezika jedna od najvažnijih komponenti bogatog kulturološkog nasleđa našeg kontinenta.

Obeležavanjem Evropskog dana jezika Savet Evrope ohrabruje svih 700 miliona Evropljana, građana 46 država članica, da uče jezike bez obzira na godine i okruženje. Verujući da je jezička raznolikost način za postizanje većeg stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa našeg kontinenta, Savet Evrope promoviše višejezičnost u celoj Evropi.