Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini, posetiće 12. i 13. oktobra Užice, Sjenicu, Novi Pazar i Rašku i obići projekte koje u ovim lokalnim samoupravama podržava Evropska unija a koji doprinose poboljšanju kvaliteta života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih i zdravstvenih ustanova i unapređnje životne sredine.

Tokom prvog dana posete – u četvrtak, 12. oktobra, Bertolini će prvo posetiti Užice i nakon sastanka sa gradonačelnicom Jelenom Raković Radivojević obići objekat Dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu koji će biti rekonstruisan uz podršku EU preko EU PRO Plus programa. U Užicu će Bertolini obići i regionalnu sanitarnu deponiju Duboko, koja je pre više od decenije uspostavljena uz podršku Evropske unije.

Istog dana, Bertolini će se u Sjenici sastati sa predsednikom opštine Munibom Mujagićem i obići vrtić „Maslačak” čiju izgradnju je finansirala EU.

Drugog dana posete, u petak, Nikola Bertolini će se u Novom Pazaru sastati se sa predstavnicima Grada kao i Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka (SEDA). Zatim će predstavnik Delegacije EU  u opštini Raška  zajedno sa predsednikom opštine Nemanjom Popovićem obići postrojenja za tretman otpadnih voda čiju izgradnju je EU podržala sa 5,2 miliona evra.

 

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.