Onlajn pričaonice na francuskom i nemačkom jeziku koje EU info point Novi Sad organizuje svake poslednje srede u mesecu na francuskom, odnosno petka na nemačkom jeziku – nastavljene su, nakon kraće pauze.

Razgovori se vode na određenu temu vezanu za neki od međunarodnih dana koji se obeležava datog meseca. Oktobar je u znaku Svetskog dana mentalnog zdravlja, pa su učesnici pričaonica razgovarali o tome kako oni vode računa o svom mentalnom zdravlju, koji su trendovi kod nas kada govorimo o ovoj tematici.

Inače, Svetski dan mentalnog zdravlja predstavlja najvažniju godišnju globalnu kampanju namenjenu podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlja. Obeležava se na svim kontinentima i u gotovo svim zemljama kroz lokalne, regionalne i nacionalne događaje i programe, ove godine pod sloganom „Neka mentalno zdravlje i dobrobit postanu prioritet za sve“.

Kampanja je jedan od načina da se sve relevantne institucije i organizacije pokrenu radi zaštite i poboljšanja mentalnog zdravlja. Potrebno je kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, čuva i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti, mogu da ostvare ljudska prava i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna. Ove pričaonice jedan su od načina kako možemo kroz učenje doprineti i ovoj važnoj temi.

Pričaonice na francuskom i nemačkom novosadski EU info point organizuje svakog meseca u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, katedrama za romanistiku i germanistiku, Francuskim institutom i Austrijskim kulturnim forumom.

 

Pročitajte još: