Danas su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, visoki predstavnik i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel, evropski komesar Oliver Varhelji, kao i šefovi država ili vlada država članica EU i partnera sa Zapadnog Balkana učestvovali na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani. Organizacija Samita po prvi put u regionu jasan je znak snažne posvećenosti EU Zapadnom Balkanu i njegovom putu ka EU.

Lideri EU su ponovo potvrdili punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Oni su pozvali na ubrzanje procesa pristupanja zasnovanog na kredibilnim reformama partnera, pravičnim i rigoroznim uslovljenostima i principu sopstvenih zasluga.

Eskalirajući agresorski rat Rusije protiv Ukrajine dovodi u opasnost evropski i globalni mir i bezbednost. Taj rat naglašava važnost strateškog partnerstva između EU i regiona Zapadnog Balkana.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je: „Ovaj samit, po prvi put održan u zemlji Zapadnog Balkana, daje jasnu poruku o našem angažmanu, našem jedinstvu i našem snažnom partnerstvu. EU je više nego ikada posvećena zajedničkoj budućnosti, sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana unutar EU. I koristimo svaku priliku da približimo naše regione i naše narode. Od zajedničkog rešavanja energetske krize do otvaranja više mogućnosti mladim ljudima da studiraju na evropskim univerzitetima.”

Samit je, osim toga bio prilika da se razmotri napredak u implementaciji Ekonomsko-investicionog plana vrednog gotovo 30 milijardi evra,koji se fokusira na vodeće projekte u zelenoj i digitalnoj tranziciji, održivom transportu, čistoj energiji, podršci privatnom sektoru i razvoju ljudskog kapitala, kako bi se pomoglo premostiti socioekonomski jaz između Zapadnog Balkana i EU. EU je do sada usvojila finansiranje za 40 vodećih projekata u oblasti transporta, povezivanja, energetske tranzicije, zelene agende, digitalne tranzicije i razvoja ljudskog kapitala, sa 1,8 milijardi evra podrške i ukupnom vrednošću ulaganja od 5,7 milijardi evra.

Ovo uključuje 12 investicionih projekata usvojenih 5. decembra, od kojih je 6 projekata u energetskom sektoru ubrzano zahvaljujući paketu energetske podrške od milijardu evra, koji se sastoji od dva stuba:

  • 500 miliona evra za neposrednu podršku svim partnerima sa Zapadnog Balkana za ublažavanje povećanja cena energije za preduzeća i ugrožena domaćinstva, što je odobreno i biće spremno za isplatu početkom 2023.
  • 500 miliona evra kratkoročne i srednjoročne podrške preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan za unapređenje energetske tranzicije i energetske bezbednosti. Paket pokriva dopunu Regionalnog programa energetske efikasnosti za energetski efikasnu obnovu privatnih i javnih zgrada, šest novih investicionih grantova za obnovljive izvore energije, tri grant šeme za energetsku tranziciju privatnog sektora i niz garancija za podršku obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti. Očekuje se da će se u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama mobilisati do 2,5 milijardi evra ukupnih investicija.

Lideri su prisustvovali i potpisivanju deklaracije predstavnika telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana o prvom dobrovoljnom snižavanju cena rominga između regiona i EU počev od oktobra 2023. Evropska komisija i Savet za regionalnu saradnju (RCC) posredovali su u pregovorima o sporazumu i odluci o daljim smanjenjima očekuju se u maju 2023. godine.

Konačno, Samit je bio prilika da se razgovara i produbi saradnja EU sa regionom u oblastima upravljanja migracijama, sajber bezbednosti, obrazovanja i mladih. Komisija je nedavno odobrila 70 miliona evra za finansiranje  poboljšanja sposobnosti upravljanja granicama i pojačala borbu protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu.

EU takođe intenzivira svoju pomoć i saradnju sa Zapadnim Balkanom, kako bi ojačala sajber otpornost nakon niza velikih sajber napada u regionu, uključujući kroz novi program od 5 miliona evra za ceo region koji treba da počne početkom 2023. Univerziteti sa Zapadnog Balkana će takođe biti uključeni u inicijativu Evropski univerziteti u okviru Erazmus+ na ravnopravnoj osnovi sa državama članicama EU, kako bi se stvorile dodatne mogućnosti za mlade ljude.

Više informacija

Izjava predsednice Fon der Lajen sa konferencije za medije (biće dostupno uskoro)

Izjava predsednice Fon der Lajen po dolasku na samit

Izjava visokog predstavnika Borelja po dolasku na samit

Izjava komesara Varhejija pred samit

Deklaracija samita EU – Zapadni Valkan 

EU – Zapadni Balkan – Deklaracija o romingu

Zvanični vebsajt samita

Ekonomsko-investicioni plan (EIP)

Projekti podržani kroz EIP

Projekti podrške u energetici

Saradnja EU i Zapadnog Balkana

Saradnja EU i Srbije