Rešenja u oblasti decentralizovanog digitalnog identetita dobiće preko 1,7 miliona evra u okviru projekta TrustChain, koji je podržala Evropska komisija. U fokusu su pouzdanost digitalnog identiteta i podataka, a do 15 projekata dobiće pojedinačno grant do 117.000 evra.

Projekat TrustChain je aktivnosti započeo u januaru 2023. godine, sa ciljem da se izbori sa izazovima trenutne centralizovane internet arhitekture koja nije transparentna za korisnika, ne štiti privatnost po podrazumevanoj vrednosti i ne proširuje se dobro kroz 5 otvorenih poziva i ukupni budžet od gotovo 9 miliona evra.

Ko može da se prijavi?
Projekat je namenjen programerima, inovatorima, istraživačima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koji rade na različitim temama relevantnim za Next Generation Internet (NGI) i aplikacijama na prelazima između različitih tehničkih oblasti (npr. softversko inženjerstvo, mrežna bezbednost, semantički veb, kriptografija, blokčejn, digitalne blizance, bezbednost blokčejna, Digitalni identitet, protokol blokčejna), društvene i humanističke nauke (npr. društvene inovacije, neprofitni sektor, socijalno preduzetništvo, javna dobra) kao i bilo koje druge, uključujući ekonomiju, životnu sredinu, umetnost, dizajn, što može doprineti viziji NGI relevantnoj za TrustChain.

Kako prijavljivanje funkcioniše?

Proces evaluacije se sastoji od tri faze:

o Faza 1: Provera prihvatljivosti i podobnosti

o Faza 2: Evaluacija predloga

o Faza 3: Onlajn intervjui

Period evaluacije će trajati do kraja maja 2023. Do 15 odabranih projekata tokom 9 meseci aktivno će razvijati interoperabilne i održive aplikacije za upravljanje digitalnim identitetom koje su transparentne i zadovoljavaju potrebe budućeg decentralizovanog interneta.

Kao deo akcije TRUSTCHAIN, stručnjaci iz različitih oblasti će takođe inovatorima pružiti savete za razvoj odabrane tehnologije, radnu metodologiju, kao i pristup tehničkoj infrastrukturi, obuku o razvoju poslovnih modela, podučavanje, mentorstvo, vidljivost i zajednicu za podršku.

Prijave su otvorene do 10. aprila 2023. u 17 časova.

PRIJAVITE SE

O TrustChain-u

TrustChain se bori sa izazovima koji se odnose na pouzdan i pouzdan digitalni identitet, na otpornu, bezbednu i pouzdanu razmenu podataka, na ekonomiju i trgovinu podacima, na energetsku efikasnost za skladištenje, transport i deljenje podataka, na besprekorne usluge i tokove podataka. Kroz TrustChain, razvija se novi model upravljanja i deljenja podataka od poverenja u skladu sa evropskim regulatornim okvirom i uzimajući u obzir evropske vrednosti koji će obezbediti ekosisteme pouzdanih podataka.