Kako postoji više od dva miliona podkasta i skoro 50 miliona epizoda koje su dostupne za preslušavanje, s pravom se postavlja pitanje da li je podkast novi mediji ili je samo moderna verzija radija.

Pojavom samog podkasta, na ovaj fenomen se gledalo kao na prilagođavanje tradicionalnog radija tehnološkom napretku, ipak naslednik je toliko postao popularan da se polako izborio za sopstveno mesto pod medijskim nebom. Ipak, kao i svaki potomak s pravom poštuje svoje nasleđe, pa se tako svake godine na Svetski dan radija, ravnopravno govori i o FM i o online radiju, odnosno podkastu.

Tim povodom, u znak sećanja na 13. februar 1946, kada je prvi put emitovan program Radija UN, EU info point organizovao je dvodnevnu radionicu “Storytelling veštine – kako pokrenuti svoj podkast”, koje vodi predstavnica Radiodays Europe, Goranka Jednak Maksimović.

Tokom dva dana, učesnici radionice naučiće kratku istoriju podkasta kod nas i u svetu, koji alati se koriste kada žele da pokrenu svoj podkast, ali su se oprobali i u konkretnim zadacima, te snimili i svoju kratku radijsku priču.

Voditeljka radionice, Goranka Jednak Maksimović, kaže da je uvek velika posećenost ovim treninzima dokaz da ljudi žele da se i njihov glas čuje.

“Prilagođavanje radija novom vremenu i omogućavanje ljudima da ispolje svoju strast i ispričaju svoju priču kroz podkast sigurno nam samo donosi lepe, zanimljive i vrlo intrigantne sadržaje u narednom periodu”, kaže Goranka.

A što se tiče starog radija, on će i ovu novinu preživeti, kao što odoleva svim izazovima još od svog dana rođenja pre gotovo 77 godina.