“Evropska unija snažno podržava srpsku kulturu i književnost”, poručila je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Evropske unije u Srbiji na otvaranju Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu, a povodom predstavljanja EUNIC mreže u Srbiji. Tim povodom ona je podsetla da je glavni posrednik EU u promovisanju i podršci književnosti program Kreativna Evropa.

„Kulturna industrija Srbije učestvuje na ovom programu pod istim uslovima kao i zemlje članice EU. Skoro 150 organizacija iz Srbije primilo je grantove od Kreativne Evrope u vrednosti od više od 12 miliona evra, što je ogroman uspeh”, istakla je Halačeva.

Program Kreativna Evropa od 2014. kofinansira i EUNIC. Ovu mrežu čini 20 evropskih instituta za kulturu i atašei koji razmenjuju ideje i razvijaju zajedničke evropske projekte sa željom da pomognu kulturni diverzitet i kreativnost u Srbiji.

“Kao članovi EUNIC-a mi nismo u konkurenciji jedni sa drugima, već učimo jedni od drugih i zajedno postajemo bolji. Zalažemo se za poštovanje liberalne umetnosti i nauke koje prevazilaze granice i otvorene su za dijalog, napredak i kritiku, ali i svesne sopstvene vrednosti“, izjavio je Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma i predsednik EUNIC klastera u Srbiji.

Jedini zvanični strani institut i član EUNIC-a u Novom Sadu je Francuski institut, te je kulturna saradnja sa EU info kutkom od velikog značaja za grad i pokrajinu. Tako je Francuski kulturni centar u Novom Sadu aktivan učesnik programa EU za tebe štanda na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

„Za Francuski institut je, nakon nekoliko godina izostanka sa Sajma knjiga, ovo idealna prilika da se predstavimo, posebno zato što je mart mesec frankofonije, koji se slavi svuda u svetu, pa tako i u Srbiji“, izjavio je Vladimir Marinković, direktor Francuskog instituta u Novom Sadu.

Predstavljanjem EUNIC-a zvanično je otvoren štand EU za tebe. Isti dan održan je i Super čitanjac za najmlađe. Knjigu „Pas koji se zove mačka“ čitali su Milan Tripković iz Bulevar books-a i Lasi Harmala, zamenik ambasadora Finske. Super čitanjac održava se tokom celog Sajma knjiga u saradnji sa mrežom EUNIC.

Ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu održava se od 7. do 13. marta na Novosadskom sajmu. Sve posetioce EU za tebe štanda očekuju brojne radionice, javne diskusije, nagradni kvizovi, kao i specijalni gosti.