Program Digitalna Evropa pomoći će u razvoju inovacija, tehnologija i privrede, poručili su učesnici predstavljanja ove važne aktivnosti na nivou Evropske unije.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre čestitao je Srbiji na pristupanju programu „Digitalna Evropa“ i naglasio da će Evropska unija nastaviti da podržava IT sektor i razvoj inovacija i novih tehnologija u našoj zemlji.

Prema njegovoj oceni, to je samo dodatna prilika za brzi razvoj i veliki potencijal koji je Srbija pokazala u ovoj oblasti.

Pozdravljamo pridruživanje Srbije ovom programu i to što će moći da iskoristi neke prednosti članstva EU već danas, istakao je Žiofre, objasnivši da je program „Digitalna Evropa“ strateški program finansiranja inovativnih odgovora na pitanja kako da Evropa postane zelenija i digitalnija, i kako je približiti građanima, preduzećima i javnoj upravi.

On je potvrdio da će Srbija imati pristup ovom fondu, odnosno bespovratnim sredstvima jednako kao i zemlje članice EU.

Ovaj program će dodatno pospešiti i ubrzati digitalnu integraciju Srbije na digitalno tržište EU i pomoći da se ubrza proces pristupanja Srbije EU. On je deo šireg strateškog okvira rasta za Zapadni Balkan, zajedno sa ekonomsko-investicionim planom za ovaj region, ukazao je šef Delegacije EU.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u poslednjih sedam godina sektor informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) postao jedan od tri ključna motora razvoja srpske ekonomije, dodajući da je u prvih pet meseci izvoz IKT usluga dostigao 1,3 milijarde evra, što je za 41 odsto više nego prošle godine.

Brnabić je podsetila na to da je prošla godina u tom smislu bila rekordna sa izvozom IKT od 2,7 milijardi evra.

Potpisivanjem Sporazuma o učešću u programu „Digitalna Evropa“ krajem juna u Briselu, kao i današnjim obeležavanjem prvog poziva da se naše kompanije, naučni instituti, fakulteti, timovi mikro, mala i srednja preduzeća jave sa svojim projektima za finansiranje iz programa „Digitalna Evropa“, mi smo praktično u ovoj sferi postali punopravni član EU, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da joj je posebno drago zbog toga, imajući u vidu činjenicu da se od 2016. godine zalagala za ovu agendu i prepoznala je kao najveći razvojni potencijal Srbije.

Svi naši timovi, kompanije, mikro, mala i srednja preduzeća, instituti, kada se prijave sa svojim projektima na poziv u okviru programa „Digitalna Evropa“ imaće jednaku šansu da dobiju finansiranje kao bilo koja kompanija, fakultet i naučni institut iz EU i to je ogromna šansa za nas, jer mislim da naši talenti, znanje i ljudi, ne da ne zaostaju u odnosu na članice Unije, već su među najboljima, poručila je premijerka.

Ona je ukazala na to da Srbija ima dobru šansu da do 2027. godine iskoristi značajan deo sredstava od 7,5 milijardi evra koje je izdvojila EU u okviru pomenutog programa.

Moja poruka je da zainteresovani prate pozive i da se prijavljuju. Ovo može da nam da dodatnu šansu za ubrzani razvoj, poručila je Brnabić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da je Srbija postala deo velike evropske porodice, pridruživši se programu „Digitalna Evropa“ kojim je obezbeđeno 7,5 milijardi evra bespovratnih sredstava za evropsku IT zajednicu.

Jovanović je ukazao na to da će biti obezbeđena sredstva za oblasti veštačke inteligencije, računarstva visokih performansi, naprednih digitalnih veština i razvoja i primene digitalnih kapaciteta i interoperabilnosti.

Program koji će trajati do 2027. godine pokrenula je Evropska komisija kao odgovor na potrebu za ekonomskim oporavkom evropskog kontinenta, podsetio je on.

Ministar je objasnio da će za finansiranje projekata moći da apliciraju pravna i fizička lica sa sedištem u Srbiji, a program predviđa i učešće neprofitnih udruženja, kompanija, nevladinih organizacija, sa posebnim fokusom na malim i srednjim preduzećima.

Prema njegovim rečima, mogućnost da se prijave na program imaće i akademska zajednica, istraživačke organizacije, akceleratori i startapovi.

Takođe, Jovanović je rekao da finansijski doprinos varira zavisno od poziva za dostavljanje predloga projekta, te da može pokriti i do 100 odsto troškova.

Ministar je podsetio na to da je 30. juna u Briselu Srbija zvanično postala deo velike evropske porodice, rame uz rame sa zemljama punopravnim članicama, pridruživši se programu „Digitalna Evropa“ koji će trajati do 2027. godine.