Radionica Magičnim putem slova održana je proteklog vikenda u EU Info Pointu u Novom Sadu u saradnji sa Udruženjem Hendi iz Veternika.

Ova radionica fokusirala sa na predškolsko usvajanje glasova, slova i reči. Razvoj govorno-jezičkih veština predstavlja jedan od najznačajnijih faktora za detetov razvoj, kako društveni, tako i obrazovni, a s obzirom na to da je 2023. proglašena za Evropsku godinu veština, izuzetno je važno posvetiti posebnu pažnju najmlađim članovima društva.

Mališani i mališanke su imali priliku da se upoznaju, razgovaraju o slovima, ali i da tragaju za slovima u prostoru i da na osnovu pojmova grade rečenice.

Defektološkinja Dajana Ivković kaže da je za razvoj jezičkih veština dece važno da se na tim veštinama radi i pre početka osnovne škole, zbog čega je ova radionica i predviđena za decu od četiri do sedam godina.

„To je svojevrsna priprema za čitanje i pisanje. Kako bi dete moglo da čita i piše, mora da prepoznaje glasove koje će kasnije povezivati sa slovima. Sve igrice su zabavne i prirodno vode decu na putu ka usvajanju reči i jezika. Važno je da deca u prijatnoj i opuštenoj atmosferi dođu u prvi kontakt sa jezikom kao sistemom“, istakla je Ivković.

Deci se najviše svidela igra u kojoj su formirali rečenice na osnovu pojmova koji počinju na određena slova, te smo imali priliku da čujemo priču o ljuljaški koja je letela avionom i Deda Mrazu čije su sanke vukli nosorozi.

Ovaj program ima za cilj da najmlađim sugrađanima i sugrađankama omogući sticanje kognitivnih, društvenih, jezičkih, fizičkih, kao i matematičkih veština kroz igru i zabavu.