EU ulaže u razvoj opština u Srbiji – za razvoj privrede u opštinama i gradovima  4.6 miliona evra bespovratnih sredstava.

Gradovi su nalik ljudima – stariji imaju karakter, a oni mlađi – skloni su promenama“, ovako je jedan američki novinar zabeležio svoje utiske o mestima koja je obišao. Svaki grad, baš kao i čovek, mora da se gradi i da dostigne karakter. Prema zvaničnoj administrativnoj podeli, pored glavnog grada Beograda, u Srbiji se nalazi još 28 gradova i 145 opština.

Za manje od dve godine održano je 9 posebnih info-sesija namenjenih predstavnicima opština i gradova u Srbiji uz savete kako da obezbede projekte i novac i dalje grade svoja mesta. Evropska unija je, preko Programa lokalni razvoj EU PRO PLUS uspešno razgovarala sa 183 predstavnika lokalnih vlasti i tako otvorila put za dodelu bespovratnih sredstava za projekte izgradnje, održavanja i unapređenja uslova života građana.

Nakon što su savladali veštine pripreme projekata, nadmetali su se u javnom konkursu EU PRO Plus programa. I samo nekoliko meseci kasnije stigle su im dobre vesti: 18 opština i gradova iz Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije dobilo je mogućnost da kroz bespovratna sredstva EU od preko 4.6 miliona evra – ojača i unapredi infrastrukturu.  Tako su posredno obezbeđena i nova radna mesta kao i poboljšanje životnog standarda, a za infrastrukturu opštine – neophodne investicije.

Valjevo, Šabac, Ćuprija, Preševo i Mionica dobili su donaciju za izgradnju saobraćajnica, trafo stanica i unapređenje ili izgradnju komunalne infrastrukture u industrijskim zonama. Bosilegrad će rekonstruisati i opremiti bivši tekstilni kombinat „Kobos“, dok će u Novom Pazaru biti završen regionalni „Smart City Centar“ koji će obezbediti novih 180 radnih mesta u oblasti IT industrije.

EU odlučno podržava i jačanje pozicije Srbije na turističkoj mapi Zapadnog Balkana i zato pomaže projekte usmerene na razvoj održivog turizma od čijeg razvoja ima koristi cela zajednica. Knjaževac je za svoje sugrađane obezbedio siguran završetak radova na Rehabilitacionom centru i banji „Banjica“ u Rgoštu, dok će u Aleksincu najmlađi, bake i deke, kao i oni koji se bave sportom uskoro moći da uživaju u rekonstruisanom i moderno opremljenom “Lipovcu” – centru za odmor i rekreaciju dece.  Mali Zvornik će svoju turističku ponudu ojačati osnivanjem info-centra za promociju i izložbe artefakata sa arheološkog nalazišta, kao i izgradnjom pešačke staze sa tri vidikovca i odmorišta do arheološkog lokaliteta „Orlovine“, a Mataruška banja u Kraljevu dobija neophodna sredstva za rehabilitaciju vodovodne mreže i opremanje parkova.

A za dobre ideje nove mogućnosti se otvaraju i za Bajinu Baštu, Surdulicu, Loznicu, Paraćin, Zaječar, Kosjerić i Lajkovac. Ove opštine su obezbedile finansijsku podršku za izradu tehničke i projektne dokumentacije za različite objekte kao što su sportskorekreativni kompleksi, bazeni,  industrijske zone, tematski turistički parkovi, poslovni prostori i daljinsko grejanje.

Pored donacije EU, same lokalne samouprave (srazmerno stepenu razvijenosti) obezbedile su više od 2,7 miliona evra za sufinansiranje ovih projekata. Nakon samo pet godina od njihove realizacije  očekuje se preko 300 miliona evra novih investicija i otvaranje oko 4.500 novih radnih mesta.

Detalje o izabranim projektima možete pogledati ovde.