Manifestacija Pod krošnjama na Štrandu koja se fokusira na radionice manjinskih jezika i kulture završena je prošlog vikenda.

Ovogodišnji program, jedanaesti po redu, zabavio je mališanke i mališane od 5 do 12 godina muzikom, radionicama baleta, upoznavanjem sa Evropom i Evropskom unijom kao i radionicama mađarskog jezika i kulture.

Manifestacija koja je počela 12. avgusta i traja do 19. avgusta, kada su dodeljene nagrade najvrednijim učesnicima, održavala se u prostorijama Gradske bibiloteke, ogranaku na Štrandu.

Na otvaranju manifestacije koncert je održao specijalni gost Bane Leteća gitara, dok je nedelja bila posvećena radionicama baleta koje je vodila Gabrijela Teglaši Jojkić.

Od ponedeljka do petka deca su prisustvovala radionicama mađarskog jezika, kulture i tradicije, koji su ove godine bili fokus ove manifestacije.

Radionicu „Upoznajte Evropsku uniju“ vodila je Divna Prusac iz EU Info Pointa u Novom Sadu, koja je deci objasnila šta je Evropska unija, kako funkcioniše, kako izgleda zastava i koje sve jezike možemo čuti u Evropskoj uniji. Zajedno sa decom primetili su da se neki od zvaničnih jezika Evropske unije govore i u Srbiji poput mađarskog, slovačkog, rumunskog, hrvatskog….

„Razgovarali smo o Evropi, jezicima koji se u njoj govore, novcu koji se koristi i zajednici 27 evropskih zemalja, koja je zove Evropska unija. Takođe, razgovarali smo o evropskim zemljama koje su mališani posetili i hrani koju su imali prilike da probaju u tim zemljama“ zaključila je Prusac.

Manifestacija Pod krošnjama na Štrandu realizovana je u saradnji sa EU Info Pointom Novi Sad.

Manifestacija Pod krošnjama na Štrandu kroz radionce jezika, kulture i tradicije nacinalnih manjina u Srbiji povezuje nekoliko važnih vrednosti Evropske unije kao što su tolerancija, multikulturalnost, a kroz radionice učenja jezika direktno radi na unepređenju veština što je u fokusu 2023. godine s obzirom na to da je Evropska komisija ovu godinu proglasila za Evropsku godinu veština.