Fotografije: Ministarstvo unutrašnjih poslova

 

Šumski požari danima zaredom gore u više oblasti u Grčkoj, a kako mediji navode, u pitanju su  najveći zabeleženi požari na evropskom tlu poslednjih godina. Takođe navode da je život izgubilo više od dvadeset osoba, stotine su evakuisane, izgorelo je preko 70 hiljada hektara šuma, a nekoliko osoba je uhapšeno zbog sumnje da su požare podmetnuli.

Za to vreme, više stotina hrabrih vatrogasaca, dobrovoljaca i vojnika radi na suzbijanju vatre i spasavanju stanovništva. Među njima je i trideset pripadnika tima iz Srbije, sa šest vozila i opremom za rad, a po stizanju na lokaciju zatekli su veliku opožarenu površinu, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova juče su bili angažovani u oblasti Provatonas.

„Radili smo na dve lokacije i dali svoj maksimum u sprečavanju širenja požara”, istakao je vođa tima, Milorad Spasojević.

Ovo nije prvi put da vatrogasci-spasioci iz Srbije pomažu kolegama u Grčkoj; sličnu pomoć Srbija je uputila krajem jula, a podrška je pružena i proteklih sezona. Ovakve aktivnosti organizuju se kroz EU mehanizam civilne zaštite.

U pitanju je važan instrument sektora Civilne zaštite za operacije humanitarne pomoći, čiji je cilj očuvanje života, sprečavanje i ublažavanje ljudske patnje i zaštita stanovništva pogođenog katastrofama i krizama.

Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (EUCPM) olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja. Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, Srbija je osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen.

Podrška Evropske unije sektoru Civilne zaštite u Srbiji vredna je više od 250 miliona evra za period od 2014. do danas.