Dvorište zelenih ideja omogućilo je posetiocima – školskoj deci priliku za edukaciju i zabavu, okupljajući ekološke organizacije i nudeći raznovrsne radionice za decu i srednjoškolce, uz muzički nastup tinejdž benda Gari Poter. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa radom različitih ekoloških organizacija i da učestvuju u njihovim interaktivnim radionicama.

EU info kutak Novi Sad zajedno sa Pokretom gorana Vojvodine i ostalim partnerima povodom EU Zelene nedelje organizovali su događaj „Dvorište zelenih ideja“, koji je održan u dvorištu Ekološkog centra Radulovački u Sremskim Karlovcima.

Koordinatorka organizacije Pokreta gorana Vojvodine Dušica Milenković, objašnjava da je upravo na dan Zaštite životne sredine važno delati praktično.

“Okupili smo organizacije koje aktivno rade na području Vojvodine na podizanju svesti, zaštiti biodiverziteta, same prirode, podizanju šuma i slično, kako bismo deci koja su zainteresovana za ovu oblast približili čime se sve ove organizacije bave i šta sve mogu i oni sami da urade učlanjujući se u njih”.

Organizacije Pokret gorana Vojvodine, Pokret gorana Sremska Mitrovica, Inženjeri zaštite životne sredine, Dečja ekološka akademija i Botaničko društvo Andreas Volni osmislile su različite radioncice koje obuhvataju edukaciju o biljnim i životinjskim svetom Fruške gore. Predstavljene su i zbirke insekata i fosila, kao i geološka zbirka sa primerima aktivnih vulkana kao što su Etna, Kilimandžaro, Island i Jarok.

Kroz kviz i radionice svi posetioci su učili o upravljanju otpadom i reciklaži, a saznali su i o centuriju 1 iz herbarijuma Andrije Volnog, sa biljkama sakupljanim krajem 18. veka. Učesnici su time saznali kako se promenilo naše posmatranje prirode od tada do danas i kako vidimo biljni svet koji nas okružuje u 21. veku.

“Pozvali smo organizacije koji se bave botanikom, zaštitom biodiverziteta, zaštitom životne sredine kroz reciklažu, a predstavili smo i edukativni program Pokreta gorana. To je još jedan način skrećemo pažnju koje sve mogućnosti postoje i malo više afirmišemo rad civilnih organizacija”, rekla je Milenković.

Dušica Milenković, ispred organizacije Pokret gorana Vojvodine dodala je da su zapravo mladi sve više zainteresovani za životnu sredinu.

“Oni su svesniji da je Zemlja naše zajedničko dobro koje mora da se čuva. Za njih je to prirodno, sa tim se rađaju i uče o tome od početka u školi. Dok je za starije generacije to bila nova oblast u koju su morali da se upuste, mlađi su odrasli uz te vrednosti. Često deca sama preuzimaju inicijativu za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, podsećajući roditelje na važnost razdvajanja otpada i očuvanja prirode, te upozoravajući na štetnost zagađivanja”, zaključila je Milenković.

EU Zelena nedelja u Srbiji organizuje se u prvoj nedelji juna (od 5. do 12. juna) sa ciljem usklađivanja sa temom EU Zelene nedelje 2024 fokusiranom na otpornost voda i fokusiraće se na borbu za kvalitetniju i čistiju vodu. Ovo izdanje nastoji da podigne svest, podstakne dijalog i promoviše rešenja za izazove kao što su nedostatak vode, zagađenje i degradacija ekosistema. Obeležavanje EU zelene nedelje je svedočanstvo sveukupne podrške EU sektora u Srbiji i njene saradnje sa nacionalnim i lokalnim institucijama u tom cilju, u duhu tima Evrope.

Evropska unija podržava Srbiju da postigne sopstvene ciljeve u vezi sa zaštitom životne sredine i klimatskim delovanjem, kako bi ih postepeno podigla na nivo standarda EU, uz unapređenje svesti građana, privatnog sektora i medija. EU radi u duhu Tima Evrope sa državama članicama EU prisutnim u Srbiji, sa međunarodnim organizacijama, sa organizacijama civilnog društva i sa privatnim kompanijama, podstičući inovacije. Posvećenost Srbije u doslednom ostvarivanju EU ciljeva u oblasti klime i zaštite životne sredine je od suštinskog značaja za put integracije zemlje i pomoći će Srbiji da efikasnije koristi resurse.