Kroz bogatstvo umetničkih aktivnosti i performansa, Letnji umetnički festival (LUF) u Lukićevu uneo je talas kreativnosti i entuzijazma među lokalno stanovništvo, stvarajući atmosferu zabave i zajedništva.

Festival je započeo u Osnovnoj školi predstavljanjem Erasmus + programa, pružajući prisutnima uvid u mogućnosti koje ovaj program nudi za obrazovanje i kulturnu razmenu.

Kasnije, kod Spomenika u selu, Lukićevo je dočekalo ZirkusWolke, biciklistički cirkus iz Austrije.

Njihova predstava privukla je veliki broj posetilaca, koji su uživali u kombinaciji cirkuskih veština i muzike. Cirkus je svojim performansom, radionicama i spontanim interakcijama promovisao ekološku svest i solidarnost.

Prvi dan festivala završen je predstavom „LALA“ Stefana Ostojića, koja je održana ispred biblioteke. Nakon predstave, prisutni su razgovarali o unapređenju lokalne zajednice kroz kulturu.

Drugi dan festivala je započeo sa kreativnom šetnjom kroz selo pod nazivom „LUF te zove: Šetnja selo“. Učesnici su tokom šetnje zajedno oslikavali 30 metara belog papira, pretvarajući ga u šareno remek-delo.

Istovremeno, u parku su se odvijale raznovrsne aktivnosti.

Sadnja pesničkih cvetova, uz diskusiju sa portalom Hoću u pozorište o značaju poezije i prirode,

Deca su uživala u pravljenju zastave sa dizajnerkom Asjom Komadinom, koja je potom svečano podignuta.

Takođe, radionica „Veliki pisci pišu deci“, organizovana u saradnji sa Bulevar Booksom, pružila je deci priliku da upoznaju dela renomiranih evropskih autora koja su prevedena i objavljana uz podršku program CREA Kreativne Evrope.

Kasnije popodne, na pijaci je održana radionica kolažiranja poezije, gde su učesnici imali priliku da kreiraju svoje jedinstvene poetske izraze. Veče je završeno radionicom poezije „Vazda Bilo“ u Klubu Kurjak.

LUF je organizovan u saradnji sa EU info pointom Novi Sad, a svojim raznovrsnim programom uspeo je da obogati kulturni život Lukićeva i stvori zajednički prostor za kreativnost i inspiraciju. Ovaj festival pokazuje kako umetnost može povezati ljude i uneti razigranost u svakodnevicu.