Ambasada Ukrajine u Srbiji održala je u subotu, 24. avgusta u Novom Sadu miran skup povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine.

„Generacije Ukrajinaca su sanjale i borile se za slobodnu i nezavisnu Ukrajinu. Njihovi snovi su postali stvarnost pre 33 godine kada su ostvarili pravo da sami određuju svoju sudbinu. Danas, 33 godine kasnije, Ukrajinci se ponovo bore da ga zaštite od ničim izazvane i neopravdane ruske agresije”, rekao je ambasador Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre koji je posetio Novi Sad povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine.

„Siguran sam da će Ukrajina pobediti, između ostalog, i zbog toga što nije sama. Evropska unija je odlučna da ostane uz Ukrajinu koliko god da je to potrebno“, naveo je šef delegacije Evropske unije i podsetio da je EU opredelila 100 milijardi pomoći iz sopstvenog budžeta i obezbedila podršku Ukrajini za mir koji mora biti održiv i pravedan.

Svečani događaj održan je kod spomenika Tarasu Ševčenku u Aleji Miroslava Antića. Skupu je prisustvovala i ambasadorka Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad, kao i predstavnici Ambasada država članica Evropske unije.

Okupljenima se obratio ambasador Ukrajine u Republici Srbiji Volodimir Tolkač istakavši da je veoma zahvalan na humanitarnoj i vojnoj podršci Evropske unije, SAD-a, Kanade i svih prijatelja bez čije pomoći Ukrajina ne bi mogla da odbrani svoju teritoriju i slobodu.

Mi verujemo da je srpski narod za našu slobodu. Bili bismo srećni da se zajedno sa Srbijom priključimo Evropskoj uniji i budemo zajedno sa vama u budućnosti“, rekao je ambasador Tolkač.

Ambasador Evropske unije, kao i ambasador Ukrajine u Srbiji na početku svojih obraćanja izrazili su saučešće porodicama stradalih u preksinoćnjem požaru, zbog kojeg je danas u Novom Sadu počela trodnevna žalost.

Narod Ukrajine 24. avgusta obeležava najveći državni praznik – Dan nezavisnosti Ukrajine. Ovogodišnji praznik se proslavlja tokom 914. dana rata koji Ukrajina vodi sa Rusijom.