U Preševu su uz podršku Evropske unije (EU) počeli radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u Industrijskoj zoni Čukarka kako bi se stvorili uslovi za privlačenje investicija i otvaranje radnih mesta. Bespovratna sredstva u iznosu od skoro 620.000 evra, koja je EU obezbedila kroz program EU PRO Plus u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, biće iskorišćena za izgradnju fekalne i atmosferske kanalizacije, vodovodne mreže, saobraćajnice, kao i postavljanje javne rasvete.

„Završetkom radova na komunalnoj infrastrukturi u industrijskoj zoni, površine 16ha, obezbedićemo povoljne uslove za poslovanje u opštini. Kako se zona nalazi u blizini Koridora 10, ona ima veliki potencijal za investicije i jačanje lokalne privrede, što vodi ka otvaranju radnih mesta i boljem životnom standardu za naše sugrađane”, rekla je predsednica opštine Preševo Ardita Sinani. Opština Preševo učestvuje u realizaciji ovog projekta sa značajnim iznosom od 544.000 evra.

„Uz podršku Evropske unije a u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, opština Preševo je započela radove na infrastrukturnom opremanju industrijske zone kako bi se unapredila konkuretnost opštine i lokalne privrede. Kroz EU PRO Plus program, EU posebnu pažnju poklanja manjim opštinama jer je u njima važno stvoriti povoljan poslovni ambijent za ulaganja i mogućnosti zapošljavanja kako bi mladi ljudi imali perspektivu da ostanu da žive i rade u svojim mestima” rekla je menadžerka programa EU PRO Plus, Olivera Kostić.

Ona je podsetila da je u prethodnom periodu uz podršku EU postavljena i osnova za radove u zoni kroz izradu plana detaljne regulacije, te da je Preševo među 20 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije u kojima EU preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra podržava projekte unapređenja poslovne infrastrukture. Ovi projekti imaju za cilj da poboljšaju konkurentnost na lokalnom nivou kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija.

Radove u industrijskoj zoni u Preševu, koji će trajati 90 dana izvodi firma Saba Belča iz Preševa, koja je izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Preševo.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Pročitajte više:

Mali Zvornik unapređuje turističku infrastrukturu uz podršku Evropske unije

EU za bolje vodosnabdevanje i uređenje Mataruške Banje

Aranđelovac i Kraljevo unapređuju turističku ponudu uz podršku EU

EU doprinos jača infrastrukturu i privredu u Vrnjačkoj Banji i Kruševcu

U Valjevu i Šapcu uz podršku EU unapređena socijalna inkluzija i uslovi obrazovanja

EU za unapređenje turizma i lokalne privrede u Užicu i Kosjeriću

EU za razvoj Knjaževca i Pirota – unapređnje banjskog turizma i uslova za obrazovanje

EU za unapređenje uslova za bavljenje sportom, rekreaciju i turizam u Ćićevcu i Zaječaru