Ovogodišnja Nedelja ponosa pod sloganom „Ponos su ljudi“ počela je u Beogradu 2. septembra konferencijom u Prajd info centru na kojoj je prisustvovao, pored organizatora, i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Parada ponosa, na kojoj će tradicionalno biti i predstavnici Delegacije EU i predstavnici ambasada zemalja članica, održaće se u subotu, 7. septembra.

Ljudska prava su, uz demokratiju i mir, temeljne vrednosti EU. Ambasador Žiofre istakao je da EU podržava jednakost, kao i da se beskompromisno bori protiv diskriminacije i kršenja ljudskih prava.

„Nedelja ponosa je nedelja dijaloga. Ovaj događaj je posvećen pravima svih – da ne budu diskriminisani, da žive dostojanstveno sa sopstvenim izborom i da vole onog koga žele da vole“, rekao je Žiofre.

Član organizacionog odbora Beograd Prajda Filip Vulović rekao je da će se tokom trajanja Nedelje ponosa održati 39 događaja, čiji je cilj da se građani informišu o problemima sa kojima se suočavaju članovi LGBT zajednice.

„Svako može da pogleda program na našem sajtu i društvenim mrežama i da dođe da se informiše, da učestvuje u nekoj debati, da pogleda performans ili umetničku izložbu koje rade prave naši lokalni LGBT umetnici, ali i prijatelji iz zemalja u okruženju i raznih delova sveta“, rekao je Vulović.

Matija Stefanović iz organizacije „Da se zna“ rekao je da su zahtevi Beograd Prajda isti već godinama, budući da ni jedan od njih još uvek nije ispunjen.

„Na prvom mestu je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba i to su dva najvažnija zahteva Beograd Prajda, naglasio je Stefanović.

On je dodao da je najlakše usvojiti Zakon o istopolnim zajednicama koji je već napisan 2021. godine ali je, kako je rekao, najviše napadan.

Tokom Nedelje ponosa biće održan veliki broj kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja s ciljem dizanja svesti o pravima LBGT+ osoba – između ostalog i koncerti, izložbe, festivali, debate.