Članovi Delegacije Evropske unije u Srbiji i ambasada zemalja članica, pod sloganima #EUZaSve i Ujedinjeni u različitosti, tradicionalno su prošetali centralnim beogradskim ulicama zajedno sa drugim učesnicima ovogodišnjeg Beograd Prajda.

„Zaista sam počastvovana što sam se i ove godine godine pridružila Beograd Prajdu, stajući rame uz rame sa LGBTIQ+ zajednicom u Srbiji. Za mene, ovo nije samo predstavljanje Evropske unije – već i pokazivanje solidarnosti prema zajednici koja zaslužuje da živi slobodno, bez straha ili predrasuda“, rekla je zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva.

Halačeva je podsetila da Evropska unija duboko veruje u vrednosti jednakosti, dostojanstva i poštovanja svih ljudi.

„Stojimo uz LGBTIQ+ zajednicu u Srbiji. EU će nastaviti da podržava Srbiju u stvaranju društva u kome svako, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, može da živi otvoreno i ponosno. Zajedno možemo postići inkluzivniju budućnost za sve“, rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Prajd šetnja glavni je događaj „Nedelje ponosa“, koja se ove godine održava uz slogan „Ponos su ljudi“, i tradicionalno je krenula iz parka Manjež. Posle šetnje glavnim gradskim ulicama, koja se kretala rutom koja je prolazila pored zgrada Vlade i Skupštine, kolona se vratila u Park Manjež na žurku.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević bila je jedna od četiri predstavnika Vlade Srbije na ovogodišnjem Prajdu.

Ona je navela da se o Zakonu o istopolnim zajednicama razgovara, dodajući da je reč o zaštiti prava jednog broja građana koji treba da imaju ista prava kao drugi građani.

„Jasna poruka današnjeg skupa je da je pravo svakog pojedinca u državi svetinja“, rekla je ministarka.

Zahtevi koji jedanaesti put LGBTIQ+ zajednica u Srbiji traži jesu zakoni o istopolnim zajednicama i rodnom identitetu, kao i brže procesuiranje slučajeva nasilja i drugi.

Direktor Beograd Prajda Goran Miletić izjavio je, pred početak Prajd šetnje, da je ove godine punktove prošao znatno veći broj ljudi nego prethodnih godina, zbog čega se u šetnji očekuje najviše učesnika do sada.

Miletić je novinarima rekao da su zahtevi isti kao prethodnih godina, a među glavnima su reakcija institucija na diskriminaciju i nasilje nad LGBTIQ+ populacijom kao i usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Uoči Beograd Prajda, rezidencija ambasadora EU Emanuelea Žiofrea bila je osvetljena duginim bojama.

Evropska komisija je 2020. godine usvojila Strategiju ravnopravnosti LGBT+ osoba, pokazujući posvećenost izgradnji Unije jednakosti.

EU radi i na okupljanju država članica i drugih aktera na svim nivoima u zajedničkom rešavanju diskriminacije LGBTIQ+ osoba, obezbeđujući njihovu bezbednost, izgradnju inkluzivnih društava i insistiranju na ravnopravnosti širom sveta.

Na otvaranju Nedelje ponosa, ambasador EU istakao je da EU podržava jednakost, kao i da se beskompromisno bori protiv diskriminacije i kršenja ljudskih prava.

„Nedelja ponosa je nedelja dijaloga. Ovaj događaj je posvećen pravima svih – da ne budu diskriminisani, da žive dostojanstveno sa sopstvenim izborom i da vole onog koga žele da vole“, rekao je Žiofre.