Srpsko kulturno nasleđe je sastavni deo zajedničkog nasleđa EU, a EU je posvećena njegovom očuvanju kao deo kolektivne budućnosti – glavna je poruka drugog dana Evropske nedelje mogućnosti, koji je posvećen temama iz domena kulture.

Dan bogat panelima i ispunjen razgovorima stručnjaka, koji će govoriti o mogućnostima koje Evropska unija nudi kulturnim radnicima, otvorio je ambasador Evropske unije u Srbiji – Emanuele Žiofre.

“Sa zadovoljstvom otvaram drugi dan EU nedelje mogućnosti, koji se fokusira na kulturu i turizam. Kultura i kulturno nasleđe leže u srcu Evropske unije. Oni povezuju naše narode i ujedinjuju nas u našoj različitosti, osnažujući građane da podržavaju osnovne vrednosti naše Unije: slobodu, demokratiju, jednakost, solidarnost, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava. Ove vrednosti su od vitalnog značaja za negovanje zajedničkog osećanja pripadnosti evropskom projektu, projektu u kome Srbiju i njene ljude posmatramo kao sastavni deo”, rekao je ambasador Žiofre.

On je dodao i da zajedno sa EU, Srbija obezbeđuje veću zaštitu kulturnih aktera i nasleđa: srpska kulturna baština je bogat i neprocenjiv doprinos zajedničkom nasleđu Evrope koje povećava njeno bogatstvo i raznolikost.

“EU je posvećena očuvanju srpskog kulturnog nasleđa kao dela našeg zajedničkog evropskog identiteta, ulažući u njega kao što mi ulažemo u našu zajedničku budućnost. Kao deo porodice EU, kulturno blago Srbije uživaće najviši nivo zaštite i priznanja u Evropi”, rekao je ambasador.

Heroina nasleđa u Evropskoj kući

Dobitnica godišnje nagrade Heroji nasleđa proglašena je na svečanoj ceremoniji u okviru Evropske nedelje mogućnosti. Ove godine nagradu je osvojila Svetlana Spajić, koja se bavi očuvanjem i promocijom srpske tradicionalne muzike.

Nagrada Heroji nasleđa osnovana je kako bi se prepoznali i slavili individualni napori građana u očuvanju kulturnog nasleđa. Inicijativu je pokrenula Delegacija Evropske unije u Srbiji, u partnerstvu sa organizacijom Evropa Nostra Srbija, pa je tako prigodno dobitnicu nagrade proglasio ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, u društvu Slavice Vujović, predsednice Evropa Nostra Srbija.

 

Svaki od nominovanih ove godine je pravi čuvar nasleđa u svojim oblastima, poručio je ambasador Žiofre – bilo da se radi o arhitekturi, muzici, tradicionalnim zanatima ili očuvanju zaboravljenih običaja i tradicije.

“Zbog toga sa zadovoljstvom čestitam gospođi Svetlani Spajić, tradicionalnoj pevačici, izvođačici, zagovornici nematerijalne baštine, pedagogu i kulturnoj aktivistkinji, proglašenje heroine baštine 2024. godine. Svetlana Spajić je pokazala izuzetnu posvećenost i dugogodišnju posvećenost istraživanju, dokumentovanju, interpretaciji, očuvanju i promociji srpske tradicionalne muzike. Njen rad u obrazovanju, zagovaranju i razvoju politike učinio ju je vodećom figurom u zaštiti nematerijalnog nasleđa.

Svetlana svakodnevno radi na očuvanju kulturnog nasleđa i inspiriše druge na akciju. Svojom dugogodišnjom posvećenošću motivisala je mnoge mlade ljude da se bave tradicionalnim pevanjem i pomognu u očuvanju svog nasleđa”, rekao je ambasador.

On je najavio da će se zvanično uručenje nagrade održati u decembru, a tom prilikom se i zahvalio važnom partner – Evropa Nostri.

Program drugog dana Evropske nedelje mogućnosti ispunjavaju paneli sa brojnim partnerima, sa kojima se diskutuje o važnim temama. Detaljan program pogledajte OVDE,  a budite sa nama i u narednim danima.

Evropska nedelja mogućnost, druga po redu, ove godine se održava od 23. do 27. septembra. Prva četiri dana bave se temama biznisa i inovacija, kulture, civilnog sektora, medija, obrazovanja, mladih i sporta, lokalnog razvoja, a aktivnosti se odvijaju u Evropskoj kući Beograd. Poslednjeg dana se paneli o lokalno razvoju, teritorijalnoj saradnji i zelenoj tranziciji, kao i svečane ceremonije i umrežavanja – obavljaju u Nišu, u hotelu „Tami“.

 

Tokom ove manifestacije imaćete priliku da čujete sve o najvažnijim evropskim programima, projektima i fondovima koji su dostupni u Srbiji. Mogućnosti su brojne, a podrazumevaju javne pozive, grantove, zajmove, prilike za mlade, studentske razmene, takmičenja, unapređenje veština i besplatne obuke.

Ukoliko niste u mogućnosti da pratite program uživo, niti onlajn, sve sesije ćete moći da pronađete na YT kanalu EU u Srbiji, nakon 7. oktobra.