Na platou ispred Filozofskog fakulteta obeležen je Evropski dan jezika u Novom Sadu. Posetioci su imali priliku da saznaju zanimljivosti o različitim jezicima koji se izučavaju na Filozofskom fakultetu, ali i da se informišu o aktivnostima Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji na štandu Evropske kuće Novi Sad.

Učesnici, deca i omladinci od vrtićkih grupa do tinejdžera, imali su priliku da učestvuju u kvizovima znanja o različitim jezicima: engleskom, francuskom, nemačkom, češkom, poljskom, slovačkom, rusinskom…

Već tradicionalno, u saradnji sa Evorpskom kućom Novi Sad organizovane su i pričaonice na francuskom i nemačkom jeziku.

Asistent na Odseku za germanistiku ističe značaj pričaonica ali i manifestacija ovog tipa.

“Evropa je oduvek bila mesto gde se negovalo poznavanje više jezika i kultura. Očuvanje te tradicije je od velike važnosti, a posebno me raduje što su ove godine najbrojniji posetioci bila deca, jer upravo oni treba da nastave tu tradiciju.”

Evropski dan jezika (EDJ) ističe značaj jezičke raznolikosti i uči nas da su strani jezici neophodni za interkulturnu komunikaciju i razumevanje. Prvi put je obeležen 2001. godine tokom Evropske godine jezika. Na kraju ove kampanje, Odbor ministara Saveta Evrope odlučio je da EDJ bude godišnji događaj, koji se obeležava svakog 26. septembra.