Evropska nedelja mogućnosti završava se danas u Nišu, gde će zainteresovani moći da saznaju više o mogućnostima koje Evropska unija pruža u sektorima lokalnog razvoja, teritorijalne saradnje i zelene tranzicije.

Program je otvoren uvodnim obraćanjima ambasadora EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea, ministarke za evropske integracije Tanje Miščević,  zamenik ministra za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Erdžan Selimi i gradonačelnika Niša Dragoslav Pavlović.

„Želeo bih da vas ohrabrim da aktivno učestvujete, postavite pitanja i iskoristite brojne dostupne mogućnosti. Zajedno, možemo da oblikujemo uspešnu budućnost Srbije kao buduće članice EU. EU nastavlja da bude posvećena podršci Srbiji na putu modernizacije, rasta i članstva u EU. Mi smo vaši partneri na tom putu i siguran sam da ćemo kroz skupove kao što je Evropska nedelja mogućnosti zajedno nastaviti da gradimo budućnost“, rekao je ambasador Žiofre.

„Važno je da razgovaramo o tome šta prekogranična saradnja donosi lokalnim organizacijama, nevladinim organizacijama, do nivoa škola i vrtića, do institucija koje su se pokazale kao spremna da pripreme projekte i povuku sredstva. Možemo da vam pomognemo i tako što ćemo na današnjim panelima preneti iskustva uspešnih projekata. Želim vam uspešan rad i nadamo se velikom broju projekata u novom pozivu“, rekla je ministarka Miščević.

„Ovo još jednom potvrđuje zajedničko zalaganje Severne Makedonije i Srbije da unaprede uslove u pograničnim regionima i da učine zajedničke korake ka evropskoj budućnosti“, napomenuo je Selimi.

„Nijedna lokalna samouprava ne može da se razvija bez pomoći države, investitora i programa EU. EU je veliki i potvrđeni prijatelj našeg grada. Kroz različite programe i fondove, ona pruža Nišu značajnu podršku u modernizaciju infrastrukture, unapređenje obrazovanja i zaštitu životne sredine. Kao posebno značajne, izdvajamo projekte EU kroz koje uspešno sarađujedmo sa zemljama iz regiona. Na ovaj način jačamo prijateljske, ekonomske i kulturne odnose, doprinoseći stabilnosti i opštem razvoju Balkana“, rekao je gradonačelnik Pavlović.

Uvodni govornici dodelili su i sertifikate lokalnim samoupravama i organizacijama iz Srbije i Severne Makedonije, koje su u prethodnom periodu već uspešno sproveli projekte prekogranične saradnje. Među njima su, između ostalih, nevladine organizacije iz Leskovca i Skoplja, opštine Medveđa, Saraj i Kriva Palanka. Sprovodili su projekte fokusirane na prevenciju poplava, zeleni turizam, socijalno preduzetništvo.

Nakon panela o značaju povezivanja različitih evropskih regiona, najveći deo info sesija biće posvećeno pozivima za projekte prekogranične saradnje. Poslednji deo današnje agende posvećen je projektima koji lokalnim samoupravama, organizacijama i građanima pomažu u procesu zelene tranzicije.

Ukoliko niste u mogućnosti da pratite program uživo, niti onlajn, sve sesije ćete moći da pronađete na YT kanalu EU u Srbiji, nakon 7. oktobra.

Evropska nedelja mogućnost, druga po redu, ove godine se održava od 23. do 27. septembra. Prva četiri dana bave se temama biznisa i inovacija, kulture, civilnog sektora, medija, obrazovanja, mladih i sporta, lokalnog razvoja, a aktivnosti se odvijaju u Evropskoj kući Beograd. Poslednjeg dana se paneli o lokalno razvoju, teritorijalnoj saradnji i zelenoj tranziciji, kao i svečane ceremonije i umrežavanja – obavljaju u Nišu, u hotelu „Tami“.

Detaljnu agendu i druge detalje Evropskoj nedelji mogućnosti možete pronaći na sledećoj stranici: https://eumogucnosti.rs/evropska-nedelja-mogucnosti/

Tokom ove manifestacije imaćete priliku da čujete sve o najvažnijim evropskim programima, projektima i fondovima koji su dostupni u Srbiji. Mogućnosti su brojne, a podrazumevaju javne pozive, grantove, zajmove, prilike za mlade, studentske razmene, takmičenja, unapređenje veština i besplatne obuke.