Svečanom priredbom u Evropskoj kući u Beogradu 27. septembra svečano je otvorena Evropska noć istraživača u Srbiji. U pitanju je 15. godišnji događaj ove vrste u Srbiji, i podržali su ga ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, i ministarka nauke, dr Jelena Begović, koja se prisutnima obratila video porukom.

Tokom svečanosti u Evropskoj kući u Beogradu, dr Jasmina Nestorović Živković, koordinator projekta Evropske noći istraživača ReFocuS FLOW i Andreja Drobnjaković, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, koji je osvojio pet zlatnih medalja na Međunarodnoj naučnoj olimpijadi StemCo u Singapuru, takođe se obratio prisutnima.

Ambasador Žiofre je poručio:

„Nauka i inovacije nisu tu samo da podstaknu našu radoznalost, već i da podrže konkurentnost nacionalne ekonomije i šire, društva u celini, u cilju bolje budućnosti kao dela Evropske unije. Evropskoj uniji je drago da sredstva koja se troše na nauku, istraživanje i inovacije nisu posmatrana kao rashod, već ulaganje u budućnost nacionalne privrede i blagostanje njenih građana. Petnaestom Evropskom noći istraživača u Srbiji izvlačimo nauku malo više iz laboratorije i donosimo je ljudima da se začude njenim dostignućima, inspirišu karijere, a možda i buduće naučnike i otkrića.

Ministarka nauke, dr Jelena Begović, video-porukom iz Ujedinjenih nacija, naglasila je da ova manifestacija ima cilj promociju nauke i približavanje nauke građanima.

„Nauka u budućnosti će zaista biti ključna za pružanje rešenja, kroz inovacije, znanje, nova naučna otkrića, da nam pomogne da se suočimo sa globalnim izazovima. Treba nam mnogo više naučnika, treba nam mnogo više pametnih ljudi, više startapa koji proizilaze iz nauke, kako bismo zaista mogli u budućnosti da se suočavamo sa velikim problemima, koje tište čitavo čovečanstvo, i – na kraju krajeva – svaku individuu na ovoj planeti“, rekla je dr Begović.

Ona je poručila da sadržaj ove manifestacije podrazumeva i nove tehnologije, kao i veštačku inteligenciju. Ministarka je zaključila da je Evropska noć istraživača dobar način da naučnici najmlađima, ali i najstarijima, predoče kolika je korist nauke, i koliko svi, svakodnevno, koristimo nauku.

Prema rečima dr Nestorović Živković, nauka nije samo profesija: ona je strast, neugasiva radoznalost i želja da svet učinimo boljim mestom, a Evropska noć istraživača je prilika da se publika poveže s ljudima koji dele tu istu strast. Večeras znanje nije samo dostupno – ono je živo, poručuje ona.

„Kroz sve ove godine, vodili smo se dobro poznatim činjenicama: nauka je temelj modernog društva. Ona ne samo da pomera granice našeg razumevanja sveta, već i predstavlja osnovu za tehnološki napredak, koji vodi ka inovacijama i sveukupnom razvoju društva. Nauka nam pomaže da ublažimo uticaj ljudskih aktivnosti na životnu sredinu i razvijemo strategije za ublažavanje klimatskih promena i očuvanje biodiverziteta. Na kraju, napredak u medicini nezamisliv je bez naučnih dostignuća”, rekla je dr Nestorović Živković, pomenuvši da u Noći istraživača u Srbiji učestvuje više od 1000 istraživača kroz više od 200 radionica.

Andreja Drobnjaković, višestruko nagrađivani učenik Matematičke gimnazije, potvrdio je da su upravo ovakvi događaji ključni za popularizaciju i približavanje nauke mladima.

„Želja za znanjem nas čini ljudima. Još od nastanka vatre i čovekovog života u pećinama, čovek je sebi uvek postavljao pitanja, jer je želeo da nauči nešto novo, nešto što mu može olakšati život. Ta radoznalost je ono što je čoveka od trenutka kada je bio ostavljen na milost prirodi, dovelo do rada sa njom. Ne smemo se upustiti u mišljenje da smo pametniji od nje, jer koju god teoriju mi smislili, ne možemo savršeno opisati naš svet. I zato nikada ne smemo izgubiti želju za znanjem, želju da otkrijemo tajne koje su od nas i dalje sakrivene“, rekao je Drobnjaković.

Održava se širom Evrope, uključujući i Srbiju

Istovremeno, u još 15 gradova širom zemlje održavaju se naučne radionice, interaktivne aktivnosti i prezentacije namenjene svim generacijama, a posebno školarcima. Evropska noć istraživača se u Srbiji sprovodi kroz dva projekta: ReFocus FLOW (Road to Friday of Science FLOWs) i TRAILS (TRAIN RESPONSIBLE AI LEARNING SOCIETY).

Takođe, Evropska noć istraživača održava se širom Evrope poslednjeg petka u septembru pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Ove godine biće prisutan u 23 zemlje, u preko 400 gradova. Cilj ovog događaja je podizanje svesti javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke u društvu stavljajući istraživače u centar pažnje javnosti. Aktivnosti su pogodne za sve uzraste, nije potrebno predznanje, a svi događaji su otvoreni i besplatni za učesnike.