Originalne rukotvorine ukrašene motivima begova šara i sofra, koji neguju simboliku kulturnog identiteta Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i bliskosti dva naroda, predstavljene su na izložbi „Poklon sa značenjem“, koja je upriličena u galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

Ova izložba deo je projekta „Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata“ koji sprovode NALED i Etno mreža u partnerstvu sa udruženjem BHcrafts, uz podršku Evropske unije.

„Evropska unija je posebno ponosna što kroz ovaj projekat podržava najmanje 60 žena zanatlijki iz 18 opština iz Srbije i Bosne i Hercegovine.  Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine  je dobar primer saradnje u rešavanju zajedničkih izazova i korišćenju prilika za rast i razvoj. Kroz ulaganja u javno zdravlje, zapošljavanje i kulturno nasleđe ovaj program stvara čvršće veze među susednim narodima. Oni služe kao svedočanstvo posvećenosti Evropske unije u jednoj prosperitetnoj i mirnoj Evropi. S tim u vezi želim da vas obavestim da će u narednih mesec dana biti raspisan i novi poziv za prekograničnu saradnju Srbije i Bosne i Hervegovine“, istakao je šef Operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Rihard Maša.

Projekat „Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata“ finansiran je iz IPA II CBC programa između Srbije i Bosne i Hercegovine. IPA sredstva koja su dodeljena projektu iznose 273.875,01 evra od ukupne investicije od 322.205,89 evra.

Projekat je osmišljen kako bi unapredio kulturni turizam i podstakao socio-ekonomski rast u regionu, s fokusom na prikazivanju bogate kulturne baštine područja. Sprovode ga Nacionalni savez za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u Beogradu, u saradnji sa Bosanskim rukotvorinama UHD u Tuzli i organizacijom Etno mreža iz Beograda.