Promocija važnosti međusobne podrške u održavanju zdravog i aktivnog života

 

Be Active noć, kao deo Evropske nedelje sporta, održana je u parku Prozivka u Subotici, koja nosi titulu Evropskog grada sporta za 2024. godinu. Okupila je više od 1000 ljubitelja sporta svih generacija. Učesnici su uživali u različitim sportskim aktivnostima, kao što su fitnes programi, trčanje i street workout, uz jedinstvenu atmosferu koju su upotpunili muzika i svetlosni efekti.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Črtomir Fišinger je tom prilikom naglasio važnost promovisanja sporta i zdravih navika u okviru Evropske unije, ističući da je Subotica, kao Evropski grad sporta 2024. godine, pravi partner za ovakvu manifestaciju.

„Evropska unija sa ponosom obeležava Evropsku nedelju sporta od 2015. godine, podstičući ljude da prihvate aktivan i zdrav način života. Drago nam je što danas ovu nedelju obeležavamo upravo u Subotici, gradu bogate sportske tradicije“.

Dodao je i da je Delegacija Evropske unije podržala olimpijske i paraolimpijske timove Srbije na njihovom putu u Pariz 2024, gde su se kući vratili sa brojnim medaljama.

“Od mnogobrojnih projekata, jedan nam je posebno prirastao srcu – TreninGoizazov: „Trčim za školu“, koji realizujemo u partnerstvu sa Olimpijskim komitetom Srbije, Ministarstvom sporta i Savezom za školski sport Srbije. Delegacija EU u Srbiji obezbediće vrednu sportsku opremu za prve tri škole koje prikupe najviše kilometara. Kroz ovu inicijativu, cilj nam je ne samo da podstaknemo veće učešće u sportu već i da ojačamo veze unutar lokalnih zajednica”, izjavio je Fišinger.

Izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije Damir Štajner je objasnio da je cilj Evropske nedelje sporta podsticanje građana na fizičku aktivnost bez obzira na uzrast i fizičku spremnost, naglašavajući da sportska aktivnost doprinosi zdravlju, sreći i opštem zadovoljstvu.

„Nadam se da će vas večeras naš program inspirisati da se zainteresujete za neki sport i nastavite da se bavite njime i nakon ovе večeri“, izjavio je Štajner. Dodao je da Olimpijski komitet Srbije ostaje posvećen tome da sport bude dostupan svima, ne samo profesionalcima, već i deci, amaterima i rekreativcima.

Be Active noć, sedma po redu, bila je prilika za građane da se povežu kroz sport i fizičke aktivnosti, ali i da se ukaže na važnost očuvanja zdravlja i promociju aktivnog načina života.

Najmlađi posetioci mogli su da se zabave na sportskim poligonima i učestvuju u edukativnim radionicama, dok je za pripadnike “trećeg doba” organizovan poseban program vežbanja. Na glavnoj bini, instruktori fitnesa su demonstrirali različite aktivnosti, motivišući sve prisutne na svakodnevno bavljenje sportom.

Posebno interesovanje izazvao je „Street workout challenge“ za ljubitelje treniranja na otvorenom, dok je finale večeri bila Be Active noćna trka, organizovana u saradnji sa Beogradskim trkačkim klubom (BRC). Trka, u formi štafete 2x650m, nosila je simbolični naziv „Trka podrške“, sa ciljem da promoviše važnost međusobne podrške u održavanju zdravog i aktivnog života.

„Be Active noć“ je deo Evropske nedelje sporta, inicijative Evropske komisije, čiji je cilj promocija fizičke aktivnosti i zdravog načina života za sve uzraste. U Srbiji, koordinatori ovog projekta su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo sporta.