Nagrade EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i u Turskoj dodeljene su po peti put na ceremoniji održanoj večeras u Evropskoj kući u Beogradu. Nagrađene su tri priče, a prva nagrada pripala je Ivani Milosavljević, Teodori Ćurčić, Vladimiru Kostiću iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije za priču o kol-centru Srpske napredne stranke i kupovini glasova, koja je osvojila prvo mesto na takmičenju „EU nagrada za istraživačko novinarstvo 2024“, dok su preostale nagrade otišle na tri priče iz Balkanske istraživačke mreže Srbije (BIRN).

Pobednike ovogodišnjeg konkursa odabrao je tročlani žiri koji su činili: Ljubica Gojgić, novinarka RTV Vojvodina i urednica i voditeljka emisije “Pravi ugao”, Perica Gunjić, glavni urednik portala Cenzolovka, i Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a.

Godišnje regionalne nagrade EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i u Turskoj imaju za cilj da slave i promovišu izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, dok istovremeno povećavaju vidljivost kvalitetnog novinarstva u ovim regionima.

Manuel Munteanu, šef za informacije, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, istakao je da istraživački novinari služe kao čuvari društva, otkrivaju istine koje bi inače mogle ostati skrivene i pozivajui vlasti na odgovornost.

„Svedoci smo kako vlade i moćne institucije širom sveta pokušavaju da uguše glasove neslaganja, često pribegavajući intimidaciji, cenzuri, pa čak i nasilju. Novinari koji se usude da otkriju zloupotrebe suočavaju se sa uznemiravanjem, pravnim posledicama i, u najtragičnijim slučajevima, fizičkim povredama ili smrću“, rekao je Munteanu.

Podsetio je da je u Godišnjem izveštaju Evropske komisije iz oktobra 2023. godine kao jedan od prioriteta za Srbiju identifikovano jačanje bezbednosti novinara, posebno da se visoki zvaničnici uzdrže od označavanja ili verbalnih napada na novinare, te da se svaka pretnja i slučajevi fizičkog i verbalnog nasilja brzo reše i primereno javno osude, istraže ili procesuiraju. Takođe je naglasio da će Evropska unija nastaviti da se zalaže za jače pravne okvire koji štite slobodu medija, kao i da prepoznaje i slavi neprocenjiv doprinos koji novinari, a posebno istraživačko novinarstvo, donose društvima.

1. mesto: Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić, Vladimir Kostić (CINS): CINS u kol centru SNS-a: Agencija za hostese, kupovina glasova i milioni u kešuOd 2023. godine, EU nagradu za istraživačko novinarstvo organizuju Thomson Media, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika Severne Makedonije i Udruženje novinara / Gazeteciler Cemiieti iz Turske.

Sanja Lazić, predstavnica Thomson Medije, izrazila je veliko zadovoljstvo raznovrsnošču tema i velikim brojem prijava.

„Primili smo priče koje pokrivaju širok spektar tema, uključujući političku korupciju, kršenja ljudskih prava, prava žena, pitanja životne sredine i još mnogo toga.Kvalitet priča koje smo primili ove godine pokazuje vitalnu ulogu koju istraživačko novinarstvo nastavlja da igra u našim društvima”, dodala je Lazić.

2. mesto: BIRN Gordana Andrić, Aleksandar Đorđević: Lažirane isplate, fiktivna predavanja: Kako su milioni evra za ugrožene završili u tuđim džepovima

3. mesto: Anđela Milivojević: „Bila sam nemoćna“: Ispovesti žena i devojaka širom Srbije o užasnim posledicama osvetničke pornografije

 

3. mesto: Radmilo Marković: Beograd – raj za divlju gradnju i sumnjiva ozakonjenja: BIRN našao skoro pola miliona spornih kvadrata