Značajan korak u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji je usklađivanje njenog nacionalnog pravnog okvira, posebno u oblastima obuhvaćenim Poglavljima 23 i 24 pregovora o pristupanju EU. Jedna od tih oblasti je zaštita i podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela, što je ključno za reformu pravosuđa u zemlji.

OEBS je 2018. godine pokrenuo projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“, inicijativu u potpunosti finansiranu od strane EU u iznosu od 1,5 miliona evra, koja je imala za cilj uspostavljanje nacionalnog sistema podrške za žrtve i svedoke.

Projekat se fokusirao na nekoliko ključnih ciljeva koji su imali za cilj unapređenje sistema podrške za žrtve i svedoke krivičnih dela u Srbiji. Prioritet je bio uspostavljanje sveobuhvatne mreže službi za podršku žrtvama i svedocima širom zemlje. Pored toga, projekat je doprineo razvoju Nacionalne strategije za prava žrtava, uz akcioni plan za njeno sprovođenje. Kako bi se osigurao efikasan nadzor, formirano je Nacionalno koordinaciono telo, na čelu sa Ministarstvom pravde, koje je zaduženo za nadgledanje ostvarivanja prava žrtava.

Projekat je takođe podržao izmene krivičnog zakonodavstva Srbije, sa ciljem stvaranja pravnog okvira koji je usmeren na žrtve. U cilju izgradnje institucionalnih kapaciteta, uspostavljena su partnerstva sa različitim akademijama i stručnim centrima za obuku, kako bi ključni akteri dobili potrebnu obuku i stručnost.

Predsednica Vrhovnog suda, Jasmina Vasović, istakla je da je ovaj projekat važan kako za reformu u Srbiji, tako i za usklađivanje sa propisima EU. „Jedan od najvažnijih elemenata je to što unapređuje pravičnost krivičnih postupaka“, rekla je Vasović.

Ona je dodala da su izmene krivičnog zakonodavstva u toku, što će dodatno doprineti poboljšanju pravičnosti. Cilj je takođe uspostavljanje službi za podršku žrtvama i svedocima pri svim višim sudovima u Srbiji.

Kako se projekat bliži kraju, postavljena je čvrsta osnova za dalji napredak Srbije u ispunjavanju standarda EU za podršku žrtvama i svedocima. Uspostavljanjem koordinisanog, institucionalnog pristupa zaštiti žrtava, Srbija je sada bliža pružanju sveobuhvatne podrške i zaštite svim žrtvama krivičnih dela.

„Politika EU zahteva da pravni sistemi obezbede pristup usredsređen na žrtve kao minimalni standard – poput prava na pravnu pomoć, zaštitu, socijalnu i psihološku podršku, kao i finansijsku naknadu za žrtve krivičnih dela. Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela predstavlja veoma složenu oblast, a Srbija je preduzela nekoliko pozitivnih koraka ka rešavanju problema, i postignut je određeni napredak, uključujući i ovaj projekat u potpunosti finansiran od strane EU koji sprovodi OEBS. Ipak, očekuje se još napretka kako bi se Srbija približila standardima EU i unapredila zaštitu, podršku i dostojanstvo građana Srbije kada su žrtve i svedoci krivičnih dela“, rekao je Nikola Bertolini, šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji.

U proteklih pet godina, Misija OEBS-a u Srbiji odigrala je ključnu ulogu u unapređenju prava žrtava u zemlji. Od integracije ovih prava u Nacionalnu strategiju reforme pravosuđa za period 2013-2018. do podrške uspostavljanju službi za podršku žrtvama i svedocima pri višim sudovima i javnim tužilaštvima, OEBS je bio ključan partner. Takođe, pružio je inicijative za izgradnju kapaciteta ključnih pravosudnih aktera, osiguravajući da sistem bude spreman da zaštiti ranjive grupe. Prema rečima šefa Misije OEBS-a u Srbiji, Jana Bratua, ova organizacija godinama pomaže Srbiji u uspostavljanju jakog pravosudnog sistema, a projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela“ je jedan od koraka ka tom cilju.

Dodao je da je jedan od značajnih aspekata ovog projekta, pored pružanja podrške žrtvama, bila i prevencija njihove sekundarne viktimizacije.

„Obuke i smernice sprovedene sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao prvom instancom koja dolazi u kontakt sa žrtvama, imaju za cilj sprečavanje sekundarne viktimizacije. Važnost politika usmerenih na žrtve je ogromna, zbog čega je ovaj projekat razvijen kako bi pravosudni sistem bio više fokusiran na žrtvu, jer je to jedini način da se obezbedi pravičan krivični postupak“, istakao je Bratu.