Foto: EU info centar/Goran Sivački

Cilj sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana je da se sve zemlje u Evropi na konkretan način pripreme za mogući priliv migranata, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport povodom jučerašnjeg sastanka u Briselu posvećenog izbegličkoj krizi.

Davenport smatra i da je “važno to što je Srbija učestvovala na tom sastanku, kako bi se čuo njen glas i kako bi da dala svoj doprinos”. Evropska unija pozdravlja spremnost Srbije da nastavi da prihvata migrante i ako budu dolazili u većem broju, izjavio je on.

„Naravno da pozdravljamo ponudu premijera (Alesksandra) Vučića da Srbija bude spremna da prihvati još veći broj migranata ako bude potrebno“, rekao je Devenport.

Ambasador Davenport je odgovorajući na pitanja novinarima na štandu EU na Sajmu knjiga rekao da ne može u ovom trenutku da govori o detaljima angažovanja evropske agencije za kontrolu granica Fronteks u migrantskoj krizi, ocenivši da će sada Grčka biti u žiži pažnje Fronteksa, kao članica EU koja mora hitno da se bavi problemom prihvata migranata.

On je dodao da očigledno postoji spremnost Fronteksa da se savetuje sa Srbijom, kao i da na strani Srbije, i kada je reč o vlastima i o nevladinim organizacijama, postoji spremnost da se ozbiljno bave prihvatom izbeglica.

EU je impresionirana načinom na koji se Srbija bavi prilivom migranata, rekao je Davenport i dodao da je to veliki teret za zemlju, kao i za opštine i gradove u Srbiji koji bi, kako je ocenio, trebalo da se uključe u rešavanje tih pitanja u vezi s izbeglicama.

Upitan da li deli razočaranje što na sinoćnjem sastanku nije postignuto nikakvo celovito rešenje, nego samo mali koraci, Devenport je ukazao da je sam po sebi veliki pomak što je održan sastanak na kojem su doneti zajednički konkretni zaključci.

On je podsetio da je ceo proces započet 8. oktobra, na sastanku o izbegličkoj krizi na kojem su učestvovali ministri unutrašnjih i spoljnih poslova članica Evropske unije, zemalja pridruženih Šengenu i zemalja Zapadnog Balkana.