Foto: FoNet

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će pozvati članice EU da pojačaju podršku zemljama Zapadnog Balkana u suočavanju sa izbegličkom krizom i izrazio nadu da će Evropski savet odlučiti da se sa Srbijom uskoro otvore prva pregovaračka poglavlja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandom Vučićem on je rekao da je razlog posete njegove posete Srbiji dramatična izbeglička kriza sa kojom se Balkan suočava.

„Cifre su ogromne, hiljade ljudi prelazi granice svakog dana. To je neodrživo za sve i mi ne možemo da se oslonimo na pojedinačne partnere. Takođe, ovo znači da radimo sa partnerima u Africi, na Bliskom istoku i Balkanu“, napomenuo je Tusk.

Prema njegovim rečima, pojedini događaji su potvrdili njegovo ubeđenje da je kontrola granica neophodan preduslov da se krene napred.

„To je obaveza za koju smo se svi opredelili. Kontrola granica treba da spreči reperkusije. Usled loših kontrola na spoljnim granicama EU, neke zemlje jačaju kontrolu na svojim granicama i ne možemo da ih osudimo zato što to čine“, naglasio je Tusk.

Kako je poručio da ovakav izazov podrazumeva blisku saradnju Brisela i Beograda, i naglasio da Srbija može da se osloni na kontinuiranu finansijsku podršku EU.

„Pozvaću lidere EU da podrže Zapadni Balkan, koji je na prvim linijama problema. Ako želimo da sačuvamo Šengen, moramo podržati Zapadni Balkan“, rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je istakao da EU već čini dosta da podrži Srbiju, podsećajući da je Brisel oslobodio sredstva za hitne situacije za uspostavljanje 6.000 mesta kako bi se smestile izbeglice, i najavio da će Unija pomagati i dalje, te da od 1. januara stiže dalja pomoć.

„Radimo zajedno da poboljšamo bezbednosnu saradnju. To sada mora da se ubrza“, podvukao je Tusk.

Kako je rekao, ova kriza nije tvorevina Srbije i EU sada radi na tome da osigura spoljne granice u Grčkoj i da se na grčko-makedonskoj granici postavi Fronteks, koji bi registrovao i sproveo skrining migranata.

Te mere, kako naglašava, trebalo bi da smanje priliv migranata u Srbiju.

„Odlučni smo da stanemo uz Srbiju i to je poruka koju iz Brisela nosim u Beograd. Možete biti sigurni da imate doslednog prijatelja u Briselu“, rekao je Tusk.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Donald Tusk je naglasio da se nada da će doći uskoro do otvaranja prvih poglavlja.

Tusk je ukazao da EU ceni sve što je premijer Vučić učinio za napredak Srbije na putu ka EU.

„Ubeđen sam da će premijer nastaviti da radi sve što može kako bi Srbiju približio EU, što je i za nas važno“, naglasio je Tusk i poručio: „Potpuno sam uveren u to da je budućnost zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da za to nema bolje alternative“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se vode intenzivni razgovori sa EU i da je za rešenje povećanog priliva migranata potrebno sveobuhvatno i zajedničko delovanje.

„Građani nemaju razloga da brinu. Mi imamo snage da poštujemo evropske vrednosti, ali i da pri tome zaštitimo svoje nacionalne interese“, rekao je Vučić.

On je kazao da, ukoliko susedne zemlje ne budu primale ekonomske migrante, to neće činiti ni Srbija, ali je ponovio da Srbija neće podizati nikakve bodljikave žice i zidove na svojim granicama.

Premijer Srbije zahvalio je na podršci evropskom putu Srbije i izrazio nadu da će u decembru biti proslavljeno otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.