Izjava visoke predstavnice/potpredsednice Federike Mogerini po dolasku na sastanak Saveta za spoljne poslove:

Proveriti pre objavljivanja!

Kao što znate, danas ću ministrima ne samo spoljnih poslova već i ministrima odbrane predstaviti planove za sprovođenje globalne strategije Evropske unije za bezbednost i odbranu.

Smatram da ovo predstavlja važan korak pa ću vam više o tome reći danas popodne. Vidim da države članice očekuju da se nastavi sa sprovođenjem Strategije. Videćemo i kako će reagovati na moje predloge, ali verujem da je današnji sastanak dobra osnova za dalju diskusiju i usvajanje odluka.

Ovo će takođe biti i prva prilika za razgovor o nedavnim događajima u Turskoj. Kao što znate, mi smo imali jedinstvenu reakciju na nedavno hapšenje lidera HDP-a i druge mere preduzete proteklih nedelja i kao Unija 28 država izrazili veliku zabrinutost povodom razvoja događaja u zemlji, naročito u kontekstu slobode medija i debate o smrtnoj kazni.

Na dnevnom redu će biti još jedna veoma važna tačka – o Istočnom partnerstvu, odnosno pripremi samita zakazanog za sledeću godinu, kao i procena nivoa podrške koju pružamo svim istočnim partnerima, podrške koja je krojena po meri svakog od ovih šest partnera posebno. Ovo smatram veoma važnom tačkom dnevnog reda.

Ovom prilikom ću izvestiti ministre i o svom angažmanu u Siriji i regionu, konkretno Iranu, Saudijskoj Arabiji, Kataru, o traženju zajedničkog rešenja među regionalnim akterima za obnovu Sirije nakon konflikta, njenoj budućnosti i to ne samo u smislu ekonomske obnove već pre svega u pogledu političke tranzicije. Sada uviđamo da Evropska unija može igrati daleko važniju ulogu u regionu.

Pred nama je, dakle, sveobuhvatni dnevni red sa jasno istaknutim prioritetima. Na kraju dana ćemo, kao i obično, doneti konkretne odluke, pre svega u kontekstu Istočnog partnerstva i Plana za bezbednost i odbranu. Hvala vam.

Odgovori na pitanja novinara

Prošle nedelje ste rekli da EU mora da postane supersila. Šta podrazumevate pod tim?

Ne, rekla sam da Evropska unija jeste supersila.

Kakav je vaš stav o vojsci EU?

O tome sam govorila više puta, u junu, julu, avgustu, septembru, oktobru i sada u novembru… nadam se da ću ponoviti to još samo u decembru pre nego postane jasno. Ne radi se o vojsci EU. Radi se o odbrani i bezbednosti Evropske unije koja mora da postane kredibilnija i efikasnija nego što je danas. Već radimo mnogo u cilju bezbednosti evropskih građana. Pod zastavom EU sprovodimo 17 misija i operacija. Sve one imaju ogroman značaj, a neke od njih su direktno povezane ili sa mirovnim misijama UN ili sa operacijama poput Sofije koja je usmerena na borbu protiv krijumčara na Mediteranu.

Angažovani smo u oblasti bezbednosti i odbrane, ali imamo mnogo potencijala koji još uvek ne koristimo. Postoji potreba za jačanjem našeg bezbednosnog profila. To je ono što treba našim građanima i ono što oni od nas traže i očekuju. Za to postoje instrumenti koji su predviđeni ugovorima pa će moji današnji predlozi biti usredsređeni na maksimalno iskorišćavanje potencijala ugovora. Videćemo kakav će biti stav država članica u ovom kontekstu. Ponavljam: imamo potencijal, imamo instrumente i moramo da se krećemo u tom smeru. Ovde nije reč o hipotetičkim situacijama i teoretisanju o tome šta treba raditi za 50 godina. U pitanju su konkretni koraci koje treba preduzeti već od sutra.

Da li treba prekinuti pristupne pregovore sa Turskom?

Ministri neće razgovarati o tome. Pitanje pregovora je u nadležnosti Saveta za opšte poslove koji zaseda u decembru. Videli ste i stav izražen u izveštaju o napretku koji je objavljen početkom nedelje. Ipak, ovo će biti značajan trenutak za razgovor sa ministrima: trenutak da zauzmemo zajednički stav o dešavanjima u Turskoj, da držimo kanale za razgovor sa turskim vlastima, ali i opozicijom, otvorenim te da budemo angažovani, konstruktivni i, pre svega, ujedinjeni u rešavanju ovog pitanja.