Evropska komisija je danas donela odluku usvoji zahtev belgijskih vlasti i modifikuje programe kohezione politike za period od 2014-2020. za grad Brisel kako bi deo sredstava preusmerila na projekte socijalnog uključivanja.

Napori Brisela za socijalno isključivanje i borbu protiv urbanog siromaštva u urbanim područjima će biti podržani sa milion evra iz Evropskog fonda za regionalni razvoj. Pomoć će biti usmerena na aktivnosti koje sprovode dva dnevna centra kojima u Molenbeku i Anderlehtu upravlja nevladina organizacija „Médecins du Monde“. Centri će pružanjem zdravstvenih i socijalnih usluga onima kojima su najpotrebnije podržati marginalizovane zajednice, uključujući migrante.

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitris Avramopulos, izjavio je: „Evropska društva postaju sve raznovrsnija, a uspešna integracija je ključni preduslov za jačanje naše društvene strukture i kohezije. Delotvorna integracija se odigrava na lokalnom nivou, a Evropska unija nastavlja da podržava gradove i zajednice, pre svega u kontekstu izazova aktuelne izbegličke krize, ali i na duže staze. Grad Brisel u tom smislu nije izuzetak.“

Komesar za regionalnu politiku Korina Krecu je rekla: „Evropski gradovi su prvi na udaru migracijskih izazova zbog čega će integracija pridošlica u urbanim područjima imati sve veći značaj. Borba protiv siromaštva i prostorne isključenosti te pružanje jednakih prilika svima, jesu prioriteti kohezione politike EU. Spremni smo da modifikujemo programe i održimo direktan dijalog sa gradonačelnicima.”

Integracija migranata i borba protiv urbanog siromaštva su prioriteti Urbane agende za EU i predmet su tematskih partnerstava koja su pokrenuta u okviru Agende. Belgija i Francuska zajedno koordinišu partnerstvo za borbu protiv urbanog siromaštva.

Kontekst

Predsednik Junker je u septembru 2015. u svom govoru o stanju u Uniji najavio da je Komisija spremna da modifikuje programe kohezione politike i preusmeri sredstva na rešavanje izazova izbegličke krize i društvene inkluzije na duže staze. Italija i Belgija su zemlje čiji su kohezioni programi već izmenjeni u ove svrhe.

Kako bi podržala dalju integraciju marginalizovanih zajednica u urbanim područjima, Komisija i njeni partneri su ovo pitanje stavili u sam vrh prioriteta Urbane agende.

Komisija je takođe otvorila i direktan dijalog o ovom pitanju sa gradonačelnicima velikih evropskih gradova i uključila novi investicioni prioritet posvećen integraciji migranata u Uredbu o evropskim strukturnim i investicionim fondovima za period od 2014-2020. u kontekstu srednjoročnog pregleda višegodišnjeg finansijskog okvira.

Više informacija

Program kohezione politike za period od 2014. do 2020. za područje grada Brisela

Evropski strukturni i investicioni fondovi i izazov migracija

Infografik o Urbanoj agendi za EU

Rad Evropske komisije u oblasti migracija