Zajedničko saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra

Frans Timermans, prvi potpredsednik Komisije, Federika Mogerini, visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti/potpredsednica Komisije, Johanes Han, komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, Neven Mimica, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj, Dimitris Avramopulos, komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Hristos Stilijanides, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama, Vera Jurova, komesar za pravosuđe i rodnu ravnopravnost, Tibor Navračič, komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport i Džulijan King, komesar za bezbednosnu uniju, izdali su sledeće saopštenje:

Danas, kada obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kažemo: dosta je bilo.

Žene i devojke unutar i izvan EU su i dalje suočene sa nasiljem. Širom sveta žene i devojke su i dalje žrtve fizičkog nasilja u svojim domovima, seksualne i ekonomske ekploatacije, zlostavljanja na ulici ili na poslu, na internetu ili tokom sportskih aktivnosti, silovanja, sakaćenja ili prinudnih brakova. Svaka treća žena u EU je doživela neki obik rodno zasnovanog nasilja. Ne možemo da zanemarimo ogromne posledice koje ovo ostavlja na porodice, zajednice i ekonomiju.

Moramo da učinimo više u EU kako bismo eliminisali svaki oblik nasilja nad ženama. Bezmalo 25 odsto žena u EU je od 15. godine života bilo žrtva fizičkog i/ili seksualnog nasilja od strane partnera. Više od 25 odsto Evropljana opravdava seksualni odnos bez pristanka. Više od 20 odsto Evropljana smatra da žene često izmišljaju ili preuveličavaju da su zlostavljane ili silovane. Žrtve nasilja često ne prijavljuju zločin. Očevici ponekad oklevaju da reaguju. Zajedno moramo da se borimo protiv ovog problema i stereotipa koji zaglušuju glasove žena, kao i da pokažemo da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i da ga niko neće tolerisati.

Žene i devojke su izložene naročitom riziku u sukobima i krizama, kada nasilje, ucena, trgovina ljudima, eksploatacija i drugi oblici rodno zasnovanog nasilja uzmu maha. Kao posledica ovoga, milioni žena i devojaka moraju da napuste svoje domove. Međutim, dok su u pokretu ili traže utočište, izložene su novim rizicima od nasilja od drugih migranata, krijumčara, pa čak i vlasti nekih trećih zemalja. Skoro sve žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije su žene i devojke koje stižu iz trećih zemalja nakon opasnih putovanja.

Neumorno radimo kako bismo ovo promenili. Naši humanitarni projekti koji se bave rodno zasnovanim nasiljem će dopreti do skoro 3,4 miliona žena, devojaka, dečaka i muškaraca širom sveta. Nastavljamo da u okviru Akcionog plana EU za rodnu ravnopravnost za period 2016-2020. ulažemo u žene i devojke čija su prava prekršena njihovim izopštavanjem iz obrazovnog sistema, tržišta rada i političkog života dok su istovremeno žrtve nejednakih pravila o nasleđivanju, državljanstvu ili vlasništvu nad zemljom. Naredne godine ćemo pružiti konkretnu podršku žrtvama nasilja u najudaljenijim i najosetljivijim oblastima.

EU takođe ulaže sve veće napore kako bi obezbedila da žene i devojke koje dolaze u EU bežeći od sukoba, progona, nestabilnosti i siromaštva, dobiju medicinsku negu, pravnu pomoć, odgovarajuće savetovanje i psiho-socijalnu podršku u slučaju da su bile žrtve diskriminacije i nasilja.

Evropska komisija danas pokreće niz mera za 2017. u cilju borbe protiv svih oblika nasilja nad ženama i devojkama. Izdvojili smo 10 miliona evra za podršku naporima na lokalnom nivou za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja i pružanje podrške njegovim žrtvama u Evropskoj uniji. Naš cilj je podizanje svesti i informisanje opšte javnosti ali i stručnjaka koji mogu da pomognu da se ovakva situacija promeni, između ostalog policijskih službenika, nastavnika, lekara, sudija.

Moramo jednom za svagda da kažemo „ne“ ovom jasnom kršenju osnovnih prava. Sa državama članicama udružujemo snage kako bismo stali na kraj nasilju nad ženama. Sve žene i devojke bi trebalo da žive bez strana i nasilja, kako u Evropskoj uniji, tako i bilo gde drugde u svetu.

Za dodatne informacije

Pitanja i odgovori

Informator o glavnim rezultatima Eurobarometra o rodno zasnovanom nasilju

Izveštaj Eurobarometra o rodno zasnovanom nasilju za 2016.

Reci ne! Stop nasilju nad ženama mere

Akcioni plan EU za rodnu ravnopravnost za period od 2016-2020.

Studija o rodno zasnovanom nasilju u sportu