Izveštaj koji je Evropska komisija danas usvojila pokazuje da je intervencija EU imala pozitivan uticaj na otkrivanje počinioca ozbiljnih saobraćajnih prekršaja u Evropi. Nova evropska direktiva omogućuje državama članicama da identifikuju vozače koji prave saobraćajne prekršaje u inostranstvu korišćenjem elektronskog informacionog sistema. Zahvaljujući novim pravilima, broj sankcionisanih počinilaca saobraćajnih prekršaja iz drugih država članica je učetvorostručen, odnosno povećan na dva miliona od 2013. do 2015.

Ovo obuhvata prekršaje poput prekoračenja brzine, prelazaka na crveno svetlo, nevezivanja pojasa i vožnje pod dejstvom alkohola koje zajedno čine 75 odsto ukupnih saobraćajnih prekršaja.

Komesarka za saobraćaj Violeta Bulc je izjavila: „Zahvaljujući novoj automatskoj razmeni informacija, počinioci saobraćajnih prekršaja imaju manje šanse da prođu nekažnjeno zbog opasnog ponašanja. Ovo je veoma dobra vest za bezbednost našeg drumskog saobraćaja i zato pozivam države članice da u potpunosti iskoriste potencijal ovog sistema.“ Komisija je danas objavila video u kom je predstavila pozitivne rezultate prvog Evropskog dana bez poginulih u saobraćaju.