Evropska komisija danas analizira ostvareni napredak i preostali rad na postizanju potpune operativnosti Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu. Za tri meseca otkako je Agencija počela sa radom napravljeni su značajni koraci, između ostalog uspostavljene su obavezne snage za brze intervencije za službenike granične policije i obezbeđena oprema, a uspostavljeni su i interventni timovi za operacije vraćanja. Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu trenutno ima više od 1.550 službenika raspoređenih za podršku državama članicama čija je primarna uloga jačanje kontrola na njihovim spoljnim granicama, čime se dopunjuju postojeći nacionalni kapaciteti država članica.

Prvi potpredsednik Frans Timermans je izjavio: „Nakon što je Evropska granična i obalska straža uspostavljena u rekordnom roku, svi akteri su u protekla tri meseca radili punom parom kako bi osigurali da Agencija može da interveniše na zajedničkim granicama kad god i gde god je to neophodno u najkraćem mogućem roku. Sada predlažemo dalje korake kako bismo ubrzali taj proces. Pozivam države članice da obezbede neophodne ljudske resurse i opremu kako bi Agencija uskoro postala potpuno operativna.

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Dimitris Avramopulos, izjavio je: „Za samo tri meseca smo postigli neverovatan napredak u pokretanju aktivnosti Evropske granične i obalske straže. Uspostavljanjem snaga za brzo intervenisanje i obezbeđivanjem opreme smo osigurali da više ne nedostaje osoblja i opreme u vanrednim situacijama širom EU. Osim toga, nove snage timova za operacije vraćanja će podržati nastojanja država članica da poboljšaju vraćanje iregularnih migranata – što je osnovni element Evropskog programa za migracije. Pozivam sve zainteresovane strane da nastave da rade i sarađuju kako bi svi elementi Evropske granične i obalske straže postali brzo operativni.“

Komisija je danas preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom i Bivšom jugoslovenskom Republikom Makedonijom o sprovođenju operativnih aktivnosti na njihovoj teritoriji što između ostalog može značiti upućivanje timova Evropske granične i obalske straže u obe zemlje. Nakon što preporuka bude usvojena u Savetu, Komisija će započeti formalne pregovore sa Srbijom i BJRM. U skladu sa novim mandatom, Evropska granična i obalska straža može uputiti timove na teritoriju susednih trećih zemalja, uz prethodnu saglasnost dotičnih trećih zemalja. Komisija je kao prioritetne treće zemlje izabrala Srbiju i Bivšu jugoslovensku Republiku Makedoniju. Za više informacija pogledajte saopštenje za medije i informator.