Ova pravila su rezultat novih načina na koje Evropljani koriste kulturne i zabavne sadržaje na internetu

Zahvaljujući dogovoru koji su večeras postigli pregovarači Evropskog parlamenta, država članica i Evropske komisije, Evropljani će se uskoro moći da u potpunosti iskoriste svoje pretplate na filmove, sportska događaje, elektronske knjige, video igre ili muzičke usluge tokom putovanja u EU. Reč je o prvom dogovoru u oblasti modernizacije propisa EU o autorskim pravima koju je Komisija predložila u okviru strategije o jedinstvenom digitalnom tržištu.

Potpredsednik Andrus Ansip, nadležan za jedinstveno digitalno tržište, pozdravio je dogovor postignut samo nedelju dana nakon dogovora o velikoprodajnim naknadama za roaming: Današnji dogovor će Evropljanima doneti konkretne koristi. Ljudi koji su se pretplatili na svoje omiljene serije, muziku i sportske događaje kod kuće će moći da u njima uživaju i tokom putovanja Evropom. Reč je o novom značajnom koraku ka ukidanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu. Srdačno zahvaljujem izvestiocu Evropskog parlamenta Žanu-Mari Kavadiju i malteškom predsedništvu Saveta EU i svima koji su doprineli postizanju današnjeg kompromisa. Sada treba postići dogovore u vezi sa drugim predlozima za modernizaciju propisa EU o autorskim pravima i osigurati veći prekogranični pristup kreativnim sadržajima. Uveren sam da će Evropski parlament i države članice u tome uspeti.“

Komesar Tibor  Navračič, nadležan za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, izjavio je: Digitalne tehnologije otvaraju nove mogućnosti za mobilno korišćenje kulturnih sadržaja koje građani vrlo rado koriste. Današnjim dogovorom se građanima otvaraju nove mogućnosti, dok se istovremeno štite autori i producenti kulturnih ili sportskih sadržaja. To uravnoteženo rešenje daje podsticaj našim naporima za izgradnju jedinstvenog digitalnog tržišta koje nudi nove mogućnosti autorima i korisnicima.”

Nova pravila o prenosivosti odgovaraju novim načinima na koje Evropljani raspolažu kulturnim i zabavnim sadržajima. U 2016, 64 odsto Evropljana je koristilo internet za igranje ili preuzimanje igara, slika, filmova ili muzike, uz sve veću upotrebu mobilnih uređaja. Prema istraživanju sprovedenom 2015. svaki treći Evropljanin je želeo mogućnost prekogranične prenosivosti. Među mladima je ovo još izraženije. Više od polovine populacije uzrasta od 15 do 39 godina smatra da su prenosivost i mogućnost pristupa uslugama na koje su pretplaćeni tokom putovanja Evropom važni.

Uredba će u budućnosti omogućiti korisnicima da uslugama sadržaja na internetu pristupe tokom putovanja u EU na isti način kao kod kuće. Kada se, na primer, korisnik iz Francuske pretplati na usluge prikazivanja filmova i serija Canala+, on će istom sadržaju moći da pristupi tokom odmora u Hrvatskoj ili poslovnog puta u Danskoj.

Pružaoci usluga sadržaja na internetu poput Netflix-a, MyTF1 ili Spotify-a će proveriti državu boravišta određenog pretplatnika uz pomoć podataka o plaćanju, ugovora o pružanju usluga interneta ili proverom IP adrese. Svi pružaoci usluga sadržaja na internetu koji se plaća će morati da se pridržavaju novih pravila. Pružaoci usluga za koje ne postoji naknada (na primer usluge javnih radio stanica ili televizijskih kuća) će naknadno odlučiti o tome da li da svojim pretplatnicima ponude i prenosivost.