Nakon što je prošle godine odoleo globalnim izazovima, očekuje se da se ekonomski oporavak Evrope nastavi ove i naredne godine. Po prvi put u skoro deset godina se predviđa ekonomski rast svih država članica EU tokom čitavog perioda za koji je obavljena prognoza (2016 – 2018). Prognoza je, međutim, neizvesnija nego inače.

U zimskoj ekonomskoj prognozi koju je danas objavila, Komisija predviđa rast BDP-a u evrozoni od 1,6 odsto u 2017. odnosno 1,8 odsto u 2018. godini. Ovo je blago povećanje u odnosu na jesenju prognozu (2017: 1,5 odsto, 2018: 1,7 odsto) i to zahvaljujući rezultatima koji su u drugoj polovini 2016. bili bolji od očekivanih i zahvaljujući veoma dobrog početka 2017. Rast BDP-a na nivou EU će slediti sličan obrazac, a prognoza pokazuje da će on ove i sledeće godine iznositi 1,6 odnosno 1,8 odsto.

Valdis Dombrovskis, potpredsednik nadležan za evro i socijalni dijalog, kao i finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: „Ekonomski oporavak Evrope se nastavlja petu godinu zaredom. U ovim neizvesnim vremenima, međutim, važno je da privrede evropskih zemalja očuvaju konkurentnost i sposobnost da se prilagode promenljivim okolnostima. Za to je neophodno ulaganje kontinuiranih napora za sprovođenje strukturnih reformi. Takođe, moramo da se usredsredimo na inkluzivni rast i da osiguramo da svi osete blagodeti oporavka. Uz inflaciju koja raste, ne možemo očekivati da će aktuelni monetarni zamah trajati večno. Zbog toga zemlje sa visokim deficitom i dugom moraju da nastave da ih smanjuju kako bi razvile otpornost na ekonomske potrese.”

Pjer Moskovisi, komesar za ekonomska i finansijska pitanja, oporezivanje i carine, dodaje: „Evropska privreda se pokazala kao otporna na brojne potrese koje je doživela u prošloj godini. Rast je stabilan, dok se nezaposlenost i deficit smanjuju. Ipak, zbog velike neizvesnosti, sada je važnije nego ikada da sve političke instrumente stavimo u službu rasta. Pre svega, moramo da se postaramo da se blagodeti rasta osete u svim delovima evro zone i društva.”