Uoči sastanka Evropskog saveta zakazanog za narednu nedelju, predsednik Evropske komisije Junker je uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kom je predstavio nacrt paketa mera za migracije koji je ranije tokom dana usvojio kolegijum komesara.

Paket obuhvata nove smernice u pogledu vraćanja i pregled napretka u sprovođenju nekih od ključnih aktivnosti u okviru sveobuhvatne migracijske politike EU. Usvojene smernice i napredak u sprovođenju ovih aktivnosti, koje su predstavljene zajedno zbog njihove tesne povezanosti, jesu Komisijin doprinos martovskoj raspravi o migracijama u Evropskom savetu.

Predsednik Junker poručuje u pismu: „Kredibilitet naših aktivnosti unutar Unije i na granicama, kao i našeg upravljanja migracijama, ključan je za izgradnju poverenja i omogućuje nam da udružimo snage kada je jedna od naših članica izložena velikom migracijskom pritisku. Princip je isti i u pogledu rada sa trećim zemljama: što više budemo sarađivali sa njima na sprovođenju zajedničkog plana za otklanjanje temeljnih uzroka migracija, više ćemo prostora imati za osiguravanje pravičnog i delotvornog sistema azila i upravljanja migracijama ovde u EU. Zajednička crta svih ovih inicijativa je da počivaju na solidarnosti, zahtevaju odgovornost i da značajno unapređuju našu sposobnost da upravljamo migracijama i ispunimo humanitarne obaveze.”